Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: Kinderen en geld

Money Monday: Kinderen en geld

Kinderen en geld

Mijn dochter is al een tijdje in de ban van muntjes. Ze had er een aantal in haar spaarpot en ze wilde graag van mij meer muntjes. Niets in deze wereld is echt gratis, dus ik vertelde haar dat ze muntjes kon verdienen. 1 muntje voor als ze zonder hulp haar kamer opruimt. 1 muntje als ze alle schoenen op de gang netjes zet en 1 muntje als ze in haar eigen bed slaapt. Inmiddels heeft ze al wat muntjes gespaard. Mijn dochter heeft nog geen idee wat de waarde van de muntjes zijn. Ze is net zo blij met 5 cent als met 1 euro.

Nu mijn dochter met geld bezig is, denk ik vaak  terug aan mijn financiële opvoeding. In mijn kindertijd kreeg ik alles wat ik nodig had en alles wat ik vroeg. Ook ik deed klusjes voor geld. Tijdens Koninginnedag verkocht ik oude spullen en kocht dan de nieuwste ‘kinderen voor kinderen’ cd. 40 gulden kosten het in de tijd; een vermogen!

Mijn moeder stuurde mij op jonge leeftijd om te gaan werken. Ik moest weten dat je geld moest verdienen was haar credo. Ik werkte op mijn 13de voor nog geen drie gulden per uur bij de Bas van der Heijden. Het verdiende geld mocht ik uitgeven aan wat ik wilde. Ik weet nog goed dat ik van mijn eerste geld een outfit kocht voor het schoolfeest. De liefde voor kleren zat er al jong in. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik ging verdienen. Mijn moeder leerde mij sparen. Ik moest elke maand wat geld opzij zetten. Het gespaarde geld was bedoeld voor een nieuwe fiets of voor de vakantie. Goud kopen leerde mijn moeder mij ook. In onze cultuur is goud belangrijk. Op speciale momenten krijgt een kind goud. Het hebben van goud is een statussymbool, maar ook verzekering voor de toekomst. Goud verliest namelijk nooit zijn waarde. Het goud kopen ging op een speciale manier. Je ging naar de juwelier op de Kruiskade. Je zocht iets moois uit en je deed een aanbetaling. Elke maand deed je een betaling tot dat het afbetaald was. Dan kreeg je het sieraard mee naar huis. De meeste gouden sieraden heb ik dus met mijn bijbaantje betaald.

In het begin mocht ik mijn verdiende geld aan alles uitgeven. Later kreeg ik financiële verplichtingen. Toen ik 14 was moest ik mijn eigen verzorgingsproducten kopen en een jaar later kwam mijn garderobe erbij. Je zou kunnen zeggen dat mijn financiële opvoeding goed is geweest. Toch kijk ik er nu wat kritischer naar. Ja, ik wist dat je voor geld moest werken en ik wist dat je geld nodig had om dingen te kopen, maar wat ik niet heb geleerd is om spaargeld te hebben. Geld moest namelijk altijd op. Als mijn moeder vroeger geld had, dan ging het op. Het maakte niet uit of het weinig was of veel: het ging op. Sparen deed ze wel, maar altijd met een kort-termijn-doel; een vakantie, een fiets, een sieraard, een brommer. Spaargeld zonder specifieke bestemming, dat kende ik niet. Nog steeds vind ik dat erg moeilijk. Sparen voor een vakantie lukt nog wel, maar geld apart houden zonder specifiek bestemming vind ik moeilijk.

Achteraf gezien had ik ook kostgeld willen betalen. Ik denk dat als mijn moeder het toen ter sprake had gebracht ik ruzie met haar zou hebben gekregen. Sterker nog; ik had kennissen en vrienden die dat moesten doen en ik vond het vreselijk voor ze. Nu kijk ik er anders naar. Ik heb best lang thuis gewoond. Ik had wat kunnen en moeten betalen. Het had niet veel hoeven te zijn. Kostgeld had mij bewust kunnen maken van de vasten lasten die er in het volwassen leven zijn.

Nu daar de kinderen groot worden denk ik wat vaker na over wat ik ze wil meegeven over geld. Ik merk dat ik er zelf nog niet uit ben. Het financiële leven van nu is een ander financieel leven van 10 jaar geleden. In ieder geval wil ik ze leren dat niets vanzelf komt en dat ze geld moeten verdienen. Mijn dochter is er al mee begonnen. Ze verdient nu haar muntjes. Ik moet haar alleen nog de waarde van de muntjes leren. Alleen ben ik dan bang dat ze niet meer voor 5 cent in haar eigen bed slaapt.

Wat leren jullie aan jullie kinderen als het gaat om het geld?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, is moeder van 3 en juf. 
Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. 
In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. 
Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top