Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: Een goede baan

Money Monday: Een goede baan

Een goede baan

Afgelopen week had ik een gesprek over financiën met de buurvrouw. Op gegeven moment zei ze: ‘maar je man heeft toch een goede baan.’ Ze bedoelde een goedbetaalde baan. Ik vond het een bijzondere opmerking. Is een goede baan gelijk aan een goedbetaalde baan? Persoonlijk vind ik van niet. Leerkrachten, verzorgenden en verpleegkundigen vind ik zeer belangrijke en goede banen, maar de betaling is niet zo florissant. Dat is ook te merken. Er is een lerarentekort en een verpleegkundigentekort. Maar dit was niet het enige wat mij triggerde.

Mijn man heeft een goedbetaalde baan, maar ik zou dat niet hebben. Dit is een aanname. En in ons geval een foute aanname. Mijn man verdient namelijk niet veel meer dan ik. Wij verdienen dus hetzelfde salaris. Ons inkomen is dus gelijk. Dit is niet altijd zo geweest. Ik verdiende in het begin van onze relatie minder, maar mijn inkomen is blijven stijgen en stijgt nog steeds. Wij maken ook beiden evenveel uren. Ook dit is een bewuste keuze geweest. Tijdens het krijgen van de kinderen is dit wel anders geweest en heb ik een periode 2 en 3 dagen gewerkt, maar het uitgangspunt was 4 om 4. Deze keus is gemaakt op basis van gelijkheid. Toen wij deze keuze maakte verdiende ik namelijk veel minder. Het zou financieel logischer zijn geweest als ik minder dagen zou hebben gewerkt. Toch vonden wij de basis van gelijkheid belangrijker dan de hoogte van het salaris.

De opmerking triggerde ook iets anders, namelijk de aanname van mijn buurvrouw dat ik financieel afhankelijk zou zijn van mijn man. Dit is iets wat ik niet wil. Ik wil niet afhankelijk zijn van het inkomen van mijn man. Deze week waren er nieuwsberichten dat vrouwen een pensioenkloof van 40 procent ten opzichten van mannen hebben. Op een moment dat een vrouw er alleen voorstaat kan zij vaak financieel niet voor zichzelf of voor de kinderen zorgen. Zorgelijk vind ik dat. Toch moet ik eerlijk zijn: Ik ben gedeeltelijk financieel afhankelijk van mijn man. Zonder hem zou ik geen koopwoning hebben en zonder hem zou ik een bepaalde mate van financiële vrijheid missen, maar in onze situatie geldt dat ook voor hem. Zonder mijn inkomen zou hij dit ook moeten missen.

Een opmerking, zoveel gedachten…

Wat vinden jullie een goede baan?

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top