Je bent hier
Home > Gezin & Opvoeden > Mommy kookt | American pancakes

Mommy kookt | American pancakes

Sinds januari ben ik begonnen met tarwe- en suikervrij eten. Ik wilde mezelf graag beter voelen. Ik was erg moe door de gebroken nachten en het ‘s nachts werken. Ook stonden de kilo’s op de weegschaal me al enige tijd erg tegen. Ik heb al eens eerder geprobeerd die kilo’s kwijt te raken en door zes keer per dag te eten en twee liter water te drinken viel ik zes kilo af. Maar deze kilo’s zaten er helaas in no time weer aan, met een paar extra.

In het begin was het moeilijk om weer eens wat te verzinnen om te eten. Want brood, voorverpakte producten en koekjes en snoepjes wilde ik niet meer eten. En wat neem je dan? Havermout is sinds die tijd mijn grote vriend. Maar om nu elke dag overnight oats (een nacht in water of melk geweekte havermout die je de ochtend erna lekker maakt met Griekse yoghurt en fruit) ging me ook een beetje tegen staan. Dus ik ging op zoek naar wat anders. Ik wilde ook graag dat mijn kinderen mee konden eten met wat ik maakte. Zo kwam ik op american pancakes uit. Deze aten ze uit de winkel voorverpakt ook al. Het moest in mijn ogen dus best te doen zijn om zowel voor mij als voor onze kinderen wat lekkers te maken wat er op lijkt. En dat is gelukt. Op Google zijn er meerdere recepten te vinden. Maar deze hebben bijna allemaal honing en melk of karnemelk in hun recept. Ik wilde iets maken zonder deze twee ingrediënten. Iets wat fruit bevat en daardoor lekker zoet is zodat de kinderen het ook lusten.
American pancakes 2Benodigdheden:
glutenvrije meel ( deze kocht ik bij de deka. Maar je kunt in principe elk meel gebruiken die je zelf wilt. Of meel maken van boekweit of havermout)
2 a 3 eieren
water
kokosolie of als je kokossmaak niet lekker vindt, kun je ook roomboter gebruiken.
fruit naar keuze.  Mijn favorieten zijn aardbeien ( laag in fructose) en banaan ( geeft extra energie)
Griekse yoghurt ( door het hoge vetgehalte zorgt het voor een lang vullend gevoel. Door de aanwezigheid van lactose en lactase heft dit elkaar weer op)
1.5 tot 2 theelepels bakpoeder. ( deze kocht ik bij de lidl)
snufje zout


Ik kook veel op gevoel dus precieze afmetingen heb ik niet.

American pancakes 3Doe de meel in een bak en doe daar door de bakpoeder. Zorg ervoor dat dit goed geroerd is zodat je geen klontjes krijgt. Doe er een snufje zout erbij om de werking van het bakpoeder te versterken.

American pancakes 4American pancakes 5Doe in een ander bak zo’n 400 cc water en roer de eitjes er doorheen.  Hierna doe je langzaamaan en goed roerend met een garde het meel door je water met eieren. Ga door tot je een lobbig beslag hebt. Dit moet echt dikker zijn dan bij pannenkoeken.

American pancakes 6Verwarm je pan goed en zet zachter. Ik bak de mijne op middelmatig vuur. Dit is om ervoor te zorgen dat je hele pancake goed gaar is zonder dat de buitenkant verbrandt. Doe olie of boter naar keuze in de pan en laat deze even verhitten.

American pancakes 7Met een soepopscheplepel (ongeveer één per pannenkoek) schep je je beslag in de pan tot kleine hoopjes. Je zult al snel zien dat deze door het bakpoeder groter en hoger wordt.

American pancakes 8Heb geduld, want het moet niet te snel garen. Als de bovenkant droog is kun je je pancakes omdraaien. Als beide kanten klaar zijn kun je aan de volgende beginnen.

Als je alle pancakes gebakken hebt is het tijd om te gaan stapelen.

American pancakes 9Prak je fruit naar keuze op een bordje.

American pancakes 10Leg een pancake op je bord. Besmeer deze met een beetje Griekse yoghurt en een volgende met een schepje fruit. Je stapelt ze door de niet besmeerde kant van één van de pancakes op de besmeerde kant van de ander te leggen. Leg hierna weer een pancake op het stapeltje en herhaal de stap hierboven.

Ik heb ervoor gekozen mijn fruit te prakken omdat het makkelijker eet.
Ik gebruik per volwassene vier pancakes. En geloof me…. je zit er echt goed vol van en je zult de eerst komende uren geen trek hebben.

American pancakes 11Als je dat graag wilt kun je eventueel nog wat honing eroverheen doen. Kaneel erover smaakt ook erg lekker en de kaneel zorgt er ook nog eens voor dat de fructose en de eventuele honing minder snel opgenomen worden waardoor je geen hoge bloedsuikerpiek krijgt.

Als je hetzelfde beslag maakt kun je er in een poffertjespan ook poffertjes van maken.  Doe je er wat meer water doorheen, dan kun je er ook gewone pannenkoeken van maken. Persoonlijk vind ik het wel wat moeilijk deze netjes om te draaien. Eventueel kun je er nog een extra eitje doorheen doen voor de binding.

Mocht je geen probleem hebben met het nuttigen van koemelk, dan kun je dit beslag ook prima maken met koemelk. Of probeer het eens met karnemelk. (Zelfde verhaal als met de Griekse yoghurt, daarom gebruik ik dit soms wel.)

American pancakesAls je eenmaal je beslag gemaakt hebt kun je natuurlijk eindeloos variëren. Appel met kaneel en rozijntjes of frambozen en blauwe besjes. Of probeer eens een hartige toren met kaas en spek.

Eet smakelijk!

cindyCindy Koehorst (1984) getrouw met Martin en de trotse mama van Lyanne en Collin. Cindy is naast gediplomeerd verpleegkundige een fanatiek haakster en heeft altijd wel een projectje liggen waarmee ze bezig is.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

4 thoughts on “Mommy kookt | American pancakes

  1. Thanks voor dit recept! Ik wil het echt al een hele tijd maken maar kon nooit een duidelijk recept vinden (met de Nederlandse uitleg bij) 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top