Je bent hier
Home > Bizz-Mommy > Mijn thuis werkplek + tips voor het inrichten van een eigen werkruimte

Mijn thuis werkplek + tips voor het inrichten van een eigen werkruimte

Inmiddels werk ik al wat jaartjes thuis als zelfstandig ondernemer. Voor mij is thuiswerken ideaal omdat ik hiermee super flexibel ben en daarnaast mijn eigen tijd kan indelen terwijl ik voor de kids altijd beschikbaar ben. Ondanks dat thuiswerken ook zijn nadelen heeft zou ik het zeker niet anders willen hebben.

Thuiswerken is ideaal, helemaal wanneer je een eigen werkruimte hebt met een deur die je achter je dicht kunt trekken en je je zo kunt afzonderen. Helaas heb ik niet de luxe van een vrije kamer waardoor ik jaren aangewezen was in de woonkamer te werken en makkelijk was het zeker niet. Het lastige aan thuiswerken blijft het feit dat je nogal snel door bijvoorbeeld huishoudelijke taken afgeleid kunt worden. Ook ik had hier last van, want wanneer je in de woonkamer werkt kun je bijvoorbeeld niet om de vieze eettafel heen. Voor mij werkte het het beste wanneer ik, nadat ik de kids naar school gebracht had, om een half tot uurtje uit te trekken om de woon- en eetruimte op orde te brengen. Op deze manier kon ik directe afleiding verbannen. Dit werkte voor mij prima en ik heb jaren op deze manier kunnen werken.

Je moet roeien met de riemen die je hebt, oftewel het beste van je situatie maken. Maar het fijnste blijft een eigen aparte ruimte. Dat merkte ik pas goed toen ik, na jaren in de woonkamer gewerkt te hebben, mijn huidige ruimte kreeg. Met de verbouwing van onze woning kon onze ruime balkon tot een loggia omgebouwd worden. Het is qua ruimte niet veel maar het is wel mijn eigen plekje en dat is fijn. En een betere manier om werk en privé gescheiden te houden is er voorlopig niet.

thuis-werkplek-4Een fijne werkplek maakt het verschil

Ik geloof dat je ongeacht de grootte van een kamer je er een fijne werkruimte van kunt maken. Het draait er namelijk allemaal om dat je goed gebruikmaakt van de ruimte die je hebt. Mijn werkruimte is langwerpig maar smal. Het was bijvoorbeeld dan ook een uitdaging om een geschikt bureau te vinden. Een standaard bureau is veel te breed waardoor ik haast geen loopruimte overhield. En dat wil je niet. In je werkruimte wil je jezelf ook makkelijk kunnen verplaatsen. Creatief gebruikmaken van je ruimte is bij het creëren van een fijne werkplek dus zeker essentieel. Je wilt immers een functionele werkplek hebben waarin je je het best kunt concentreren.

Ik heb jaren over een eigen werkplek gedroomd. Ik had dus genoeg tijd om voor mezelf na te gaan wat ik bij het inrichten van een eigen werkplek belangrijk vind, dus waaraan het naar mijn mening aan moet voldoen. Ik raad iedereen zeker aan om van te voren voor jezelf te bedenken wat jij belangrijk aan een werkruimte vindt. Zo vond ik het onder ander belangrijk dat ik mij in die ruimte comfortabel en prettig zou voelen. In een ruimte waar je je thuis voelt zul je immers ook beter presteren.

thuis-werkplek-3Voldoende daglicht en planten zorgen voor een inspirerende werkplek

Om te beginnen vind ik het persoonlijk erg belangrijk dat een werkplek voldoende daglicht heeft. Ik weet inmiddels van mezelf dat ik bij weinig licht minder gefocust en snel geprikkeld ben. En laat het nou zo zijn dat mijn werkruimte aan daglicht geen gebrek heeft. Daar heb ik dus heel veel geluk mee, het grote voordeel van een loggia als werkruimte zullen we maar zeggen.

Naast dat voldoende daglicht in je werkplek erg belangrijk is om fit en alert te blijven heeft het hebben van planten in de buurt een positief effect op je concentratieboog. Omdat planten/bomen een rustgevend effect hebben zul jij je beter concentreren en dus heerlijk ontspannen aan het werk kunnen. Zelf heb ik geen planten in mijn werkplek, daar heb ik helaas niet de ruimte voor, maar ik moet zeggen dat door de grote ramen waar mijn bureau voor staat, ik naar buiten uitkijk en mijn uitzicht bevat minstens 10 bomen/planten. Wederom een groot voordeel van mijn loggia werkruimte. Zowel voldoende daglicht als planten hebben een positief effect op je werk en daar voldoet mijn werkplek ruimschoots aan.

Denk ook aan je werkhouding

Mijn bureau is smal en past goed in de ruimte. Het is volgens mij niet eens officieel een bureau maar de hoogte is voor mij goed. En daarnaast bevat het twee ruime lades waar ik het een en ander in kwijt kan, heerlijk! Waar ik nog de nodige aandacht aan moet besteden is het vinden van een goede bureaustoel, want deze heb ik nog steeds niet. Momenteel maak ik gebruik van een eetstoel maar echt comfortabel zit deze niet. Het is om klachten op korte termijn te voorkomen, maar ook op lange termijn is het niet verantwoord om een hele werkweek op zo’n stoel te zitten.

thuis-werkplek-2Opgeruimd werkt beter

Zoals ik hierboven al vermeld heb is mijn werkplek aan de kleine kant. Dit maakt het voor mij erg belangrijk dat de ruimte niet ‘vol’ oogt maar lekker vrij is. Dat het er netjes en opgeruimd uitziet. Ik ben zo’n type dat in drukke ruimtes niet goed functioneert, helemaal als het om kleine ruimtes gaat. Een vorm van claustrofobie. In een opgeruimde werkplek presteert men in het algemeen beter. Zorg voor voldoende opbergruimtes maar let er ook op dat je ruimte dit kan hebben en niet overvol raakt. Zelf heb ik een vitrinekast in mijn werkruimte staan, deze is nog van onze oude interieur en past er perfect in. Ik bewaar echter geen papierwaren in maar een klein gedeelte van de voorraad van MissGorgeous.nl en nagellakken voor Nailbox.nl

Decoratie als stimulatie

Om sfeer in je werkplek te brengen kun je leuke accessoires toevoegen. Plaats niet ‘zo maar’ van alles in je werkruimte maar zorg ervoor dat alles bij elkaar past en het een leuk geheel is. Ga je voor accessoires dan is het belangrijk dat deze niet afleiden maar indien mogelijk inspireren. Het hebben van muurdecoratie in de vorm van poster, foto’s, kaarten, quotes ect. kan voor velen stimulerend en motiverend werken. Zelf heb ik dat niet, ik heb de ruimte er ook niet voor. Maar mocht je wel een muur tot je beschikking hebben dan kun je deze indien gewenst als een ‘inspiratiemuur’ inrichten.

Ten slotte kun je er altijd nog over nadenken of muziek in je werkruimte handig is. Zelf vind ik het heerlijk om met muziek op te werken, niet altijd maar wel vaak. Zo kan ik mij beter van geluiden uit mijn omgeving afsluiten.

Voor de rest, ga voor wat jij zelf fijn vindt en niet voor wat een ander aanraadt. Het is jouw werkplek en dus jouw smaak!

 

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

4 thoughts on “Mijn thuis werkplek + tips voor het inrichten van een eigen werkruimte

  1. Dank je wel voor deze post! Ik moet zelf ook een werkplek creëren dus zal je tips meenemen!

  2. Leuk om dit te lezen! Ik hoop in ons nieuwe huis een mooi plekje te kunnen maken in de woonkamer voor het schrijven van blogs 🙂 Voor mijn baan heb ik geen werkplek nodig in huis.

  3. @Saskia, ook voor een blogger is het inderdaad fijn een fijne plekje in huis te hebben, schrijven vergt ook het nodige aandacht. Hopelijk gaat het lukken om een plekje in jullie nieuwe woonkamer te creëren. Succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top