Je bent hier
Home > Columns > Mijn haat-liefdeverhouding met de winter

Mijn haat-liefdeverhouding met de winter

De winter; het komt en het gaat, daar ontkom je in ons kikkerlandje niet aan. Het ene jaar hebben we een strenge winter terwijl we het andere jaar een zachtere winter hebben. Er zijn mensen die volop van de winter kunnen genieten en mensen die er werkelijk waar een depressie aan overhouden. Ikzelf hoor bij geen van beide groepen; van de winter kan ik niet genieten maar depressief word ik er gelukkig ook niet van, althans niet in die zin. Maar vaststaat dat de winter zeker niet mijn favoriete seizoen is.

De winter vind ik op zich een verfrissende afwisseling. Het is heerlijk om na een warme zomer de winter in te gaan en echte winterse dingen te kunnen doen. Een heerlijk warme chocomelk, kaarsen branden, lekker op de bank onder een deken wegkruipen terwijl je naar een goede film/serie kijkt en ga zo maar door. Maar ook om de deur uit te kunnen lopen zonder je al te druk te hoeven maken om wat je aan hebt. Heb je er geen zin in dan is het geen crime om zonder bh even snel de supermarkt in te lopen, een dikke jas en sjaal en geen hond die je aanstaart, althans niet om die reden. En over het algemeen maak je je ook minder druk om je gewicht omdat je tenslotte in dikke truien rondloopt. Maar ondanks dit alles kan ik gewoon niet zoals ik zou willen van de winter genieten.

De nadelen van de winter wegen voor mij zwaarder dan de voordelen. Naast dat ik niet van de winterse regen houd is wat het koude weer met mijn huid doet een grotere reden om er jaarlijks tegenop te kijken. Zodra het kouder begint te worden verandert de conditie van mijn huid in negatieve zin. De droogte en jeuk zijn dan ook de oorzaak dat ik soms tot wanhoop word gedreven. Maar bovenal de reden dat mijn rug grotendeels van de tijd is opengekrabd. Moedeloos word ik er van! Want je belandt in een circel van jeuk en krabben waar je uit moet zien te komen. Over kwelling gesproken…

Eczeem noemt mijn huisarts het, maar toch heb ik zo mijn twijfels. Smeersels hiervoor heb ik, en ik moet zeggen dat het in de periode dat mijn huid op zijn ergst is een enorme opluchting is, maar toch geloof ik dat het ook zonder smeersels met rare samenstellingen kan. Eczeem is namelijk iets waar ik, tot enkele jaren terug dus, nooit last van heb gehad. Hoe kan het dan dat dit opeens komt opduiken? Of heeft het met het ouder worden te maken? 🙂

Het is algemeen bekend dat je huid in de winter, door alle invloeden van buiten, droger wordt. En dat mijn huid met haar 30+ leeftijd ook niet meer tot de jonge huidjes wordt gerekend en dus ook andere behoeftes heeft is mij inmiddels na heel veel uitzoeken/uitproberen duidelijk geworden. Een gevoelige huid die niet de juiste voeding krijgt zal, met name in de wintermaanden, zich afreageren en dat is precies wat mijn huid doet. Ik ben geen ster in huidverzorging en dergelijke, maar je eigen huid kennen/begrijpen schijnt heel belangrijk te zijn. Uiterlijk is er een groep dames die totaal geen veeleisende huid hebben en met elk huidproduct wegkomen maar helaas behoor ik niet tot deze categorie. Onderhand ben ik mijn huid gelukkig beter gaan begrijpen en merk ik dat zolang ik mijn huid dagelijks tweemaal goed voed en juiste producten gebruik, de droogte/bultjes en dus ook de jeuk grotendeels onder controle is. Nu hopen dat het alleen maar beter wordt en wie weet kan ik vanaf volgend jaar meer van de winter gaan genieten.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top