Je bent hier
Home > Columns > Mijlpalen van een moeder

Mijlpalen van een moeder

Nog een week en dan zit het er weer op, dan moeten beide kinderen weer naar school. Iedere keer weer verbaas ik me erover hoe snel die lange zomervakantie voorbij gaat. Maar ja, dat geldt ook voor ieder schooljaar, als je ouder wordt dan lijkt de tijd steeds sneller te gaan. Als kind Leek er geen einde te komen aan die heerlijke zomervakantie, heerlijk genieten van al die vrije dagen, eindeloos uitslapen en alleen maar spelen, spelen en nog eens spelen. Voor het schooljaar gold dat ook maar dan in de negatieve zin. De dagen, weken, maanden kropen voorbij en het leek steevast eeuwen te duren voordat de volgende vakantie zich aandiende.
Nu is het alweer herfstvakantie voor ik er erg in heb en lijkt de kerst er ieder jaar sneller achteraan te komen. Tja en als het oud en nieuw is geweest dan is het voor je het weet alweer bijna zomervakantie.

Als kind kan de tijd eigenlijk niet snel genoeg gaan, als kind heb je ook nog van die mijlpalen. Ieder jaartje ouder is er een om naar uit te kijken. Een volgend schooljaar, van de peuterspeelzaal naar de basisschool en dan langzaamaan naar groep 8 en uiteindelijk een hele nieuwe school, de middelbare. Eenmaal op de middelbare school kunnen ze niet wachten tot ze 16 zijn en op een brommer of scooter naar school mogen. 18 en je eerste autorijles en dan 21, dan ben je officieel volwassen en meerderjarig tegelijk en dan…

Tja, daar houdt het in veel gevallen op met de lol van het ouder worden. Dan kijken we nog wel uit naar gebeurtenissen maar het ouder worden op zich begint dan officieel minder leuk te worden. Onder de 20 willen de meesten er ouder uitzien maar als die magische grens van 20 is gepasseerd dan is het geen compliment meer als je een paar jaar ouder wordt geschat. Als de jaren zichtbaar worden en hun tol beginnen te eisen in de vorm van lichte rimpeltjes en de zwaartekracht die zich aandient. Grijze haren of kaalheid, vetrollen en hangtieten, niet echt iets om trots op te zijn of naar uit te kijken. Het wordt eigenlijk pas weer leuk als je bent opgehouden om tegen de jaren te vechten. Als je hebt geaccepteerd dat, dat buikje er nou eenmaal bij hoort als je zwanger bent geweest en leert lachen om die kraaienpootjes die best ondeugend staan en gewoon een sexy stevige beha koopt.

Ik ben inmiddels 35 en zit lekkerder in mijn vel dan ooit. Ja, ik ben niet meer zo gespierd als vroeger, mijn buik is een tikkie slap geworden en het losse vel hangt over als ik een te strakke spijkerbroek aan heb. Maar ik geniet meer dan ooit. Ik geniet van de vakanties van mijn kinderen en van hun mijlpalen. Voor het eerst naar groep 1, over naar groep 5. Ik geniet van het nonchalante omdat ik geen drang meer voel om me te bewijzen omdat het gewoon goed is zo want we hebben het toch lekker samen.
Kijkend naar mijn kinderen ben ik stiekem maar wat blij dat ik die eeuwig durende schooltijd niet meer hoef te doorlopen, geen zenuwen meer over cijfers en repetities of over de Cito-toets, geen prestatiedrang, geen angst om af te gaan of tegen te vallen. Blij en dankbaar ben ik dat ik ze bij kan staan en van advies kan dienen wat zij vervolgens, net als ik vroeger, argeloos in de wind slaan.

Het grote voordeel van ouder worden is namelijk dat je kunt putten uit ervaring en instinctief maar vooral uit ervaring weet dat uiteindelijk alles wel weer op zijn pootjes terecht zal komen.

Karina Andeweg
Ik ben Karina Andeweg en moeder van twee kinderen; Ruud (3 maart 2003) en Maaike (28 februari 2007). Het is mijn streven om het leven niet al te serieus te nemen en er niet te zwaar aan te tillen. In mijn columns hoop ik regelmatig een lach en soms een traan van herkenning op jullie gezicht te kunnen brengen en gun ik jullie een kijkje in mijn leven..

2 thoughts on “Mijlpalen van een moeder

  1. Mooi geschreven, en o zo waar! Ik ben 46 en geniet véél meer dan 20 jaar geleden…
    Hier in Noord-Holland hebben we nog 3 1/2 week vakantie voor de boeg, laten we hopen dat het iets beter weer wordt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top