Je bent hier
Home > Columns > Kleine meisjes worden groot…

Kleine meisjes worden groot…

Kun jij je nog herinneren dat je twee jaar werd? Toen je nog vrij en onbezorgd de wereld aan het ontdekken was, voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging of driftig werd omdat grote mensen niet begrepen wat je nou bedoelde, terwijl je het naar jouw idee toch goed duidelijk maakte?
Nee, ik ook niet.

Delilah zit er nu middenin. Over 1,5 maand wordt ze twee; wat wordt ze groot! Al bijna gaat m’n meid naar ‘school’ en zal ze steeds zelfstandiger gaan worden. Waar is dat kleine hummeltje dat mij zo hard nodig had, die zachtjes huilde als ze honger had, uren kon kroelen en met grote wijze ogen dwars in je ziel kon kijken? Tegenwoordig mag ik al blij zijn als ze twee minuten op schoot blijft zitten en niet eens echt kroelt, of dat ze eens een keertje lief blijft spelen als ik eten sta te maken i.p.v constant aan je broekspijp getrokken te worden door een jammerend kind die vervolgens alle kastjes en laatjes openmaakt en alles eruit trekt terwijl je vlees ligt aan te branden.
Sja, kleine meisjes worden groot!
Nog even en dan gaat ze naar de grote school…of nog erger: de middelbare school! Daar gaat ze de jongens ontdekken, stiekem roken, spijbelen en natuurlijk de altijd durende huiswerkstrijd. Klasgenootjes die later naar bed mogen of die al mogen gaan stappen…en jij maar proberen je puberende kind in het gareel te houden, en daar komt nog bij dat je steeds meer schooldrama’s op het nieuws langs ziet komen. De maatschappij wordt steeds harder en als ik eerlijk ben ook steeds gevaarlijker. Kinderen van 13 of 14 jaar die zonder blikken of blozen een schoolgenootje neersteken…brrrrrr!
Of andere dingen waar je als moeder van een meid mee te maken kan krijgen: tienerzwangerschap, aanranding, loverboys, moet ik nog doorgaan?!
Als ze uiteindelijk zo ver zijn dat ze over de pubertijd heen zijn, dan verlaten ze alweer het nest. Jarenlang heb je voor ze gezorgd, ze voorbereid op het echte leven… en dan zijn ze weg, hun eigen leven aan het maken, met een eigen huis, een eigen gezin, niet meer iedere dag even kletsen. Kleine meisjes worden groot!

Maar nu is ze gelukkig nog klein!
Vanavond voor het eerst in haar grote bed…dat kleine kruimeltje. Nu kan ik nog even van haar genieten, voordat ze aan haar eigen leven begint…. Net als ikzelf heb gedaan…
Ik ben ook ooit twee geweest, net als elke andere moeder. Maar wat blijft het raar om te weten dat jouw dochter misschien ooit zelf moeder zal zijn!

Mijn wetenschap is nu: ook al hangt ze weer zeurend aan m’n broek of gooit ze voor de 3000ste keer haar speelgoed door de kamer, ik kan nu wel nog even lekker met haar zijn, voor zolang ze me nog nodig heeft!

2 thoughts on “Kleine meisjes worden groot…

  1. Kinderen worden inderdaad veel te snel groot. Soms zou je weleens de tijd stil willen zetten, maar helaas.
    Geniet van ze nu ze nog kleine zijn.
    Iedere leeftijd heeft wel zo zijn leuke en minder leuke kanten.

  2. De tijd vliegt voorbij. Toen ik mijn zoon voor de eerste keer naar de basisschool bracht, had ik ook echt zoiets van: nu al?! Dus geheel eens met je motto. Lekker genieten, voor je het weet zijn ze weer een fase verder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top