Je bent hier
Home > Gezin & Opvoeden > Informatief | Opvoeden

Informatief | Opvoeden

Kinderen worden niet met handleiding geboren. Als (kersverse) ouder zul je veel te leren hebben en zul je nooit uitgeleerd zijn. De kennis en soms jarenlange ervaring van andere ouders kunnen erg nuttig zijn. Door naar andere ouders maar ook door naar andere kinderen te kijken en ervoor open te staan, zul je vaak geïnspireerd worden om bewuster naar jouw manier van opvoeden te kijken. Maar ook om bewuster naar jezelf en je kindje te kijken.

Opvoeden is een proces. Het opvoeden van een kind betekent ook het ontwikkelen van jezelf; opvoeden is groeien, samen groeien met je kind(eren) en samen leren, dus ook leren van je kind. Opvoeden is niet perfect zijn, dat is ook niet wat je kind nodig heeft of naar vraagd. Maar jezelf zijn en open staan voor je kind. Hierbij is communiceren een belangrijk onderdeel. Opvoeden is je kind stimuleren zichzelf te zijn want het mooiste wat je een kind kunt geven is zichzelf.

Er worden hoge eisen gesteld aan ouders. Hoe je een kind moet opvoeden is makkelijker gezegd dan gedaan. En mensen hebben verschillende opvattingen wat betreft het opvoeden van een kind. Dat is waarschijnlijk wat opvoeden zo moeilijk maakt. Opvoeden is jezelf zijn en vertrouwen op jouw eigen gevoel; jouw innerlijke stem. Kijken naar je eigen fouten zoals je naar het ongewenste gedrag van je kindje kijkt.

Opvoeden is ook vallen en opstaan. Fouten maken doen wij allemaal, ook bij het opvoeden van onze kinderen. Hoe vaak komt het niet voor dat je als ouder spijt van je aanpak hebt, dat je denk ‘dit had ik ook anders kunnen aanpakken/oplossen’. Opvoeden is iets wat elke ouder zelf moet doen, maar hulp en steun kunnen je helpen je blik te verruimen. Dat is gelijk het reden waarom we deze site hebben opgestart.

Opvoeden blijft één van de moeilijkste taken, maar zeker ook één van de meest boeiende en uitdagende processen in het leven en iedereen kan daarbij wel wat extra steun gebruiken.  Ervaringen van andere moeders kunnen daarbij zeer nuttig zijn.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top