Je bent hier
Home > Geld & Budget > Hoe ziet de kinderbijslag in 2018 eruit?

Hoe ziet de kinderbijslag in 2018 eruit?

De kinderbijslag is een bijdrage van de overheid om ouders in de kosten van levensonderhoud van hun kind(eren) tot en met 17 jaar te helpen voorzien. De kinderbijslag is in Nederland een niet inkomensafhankelijk instrument, dit wilt zeggen dat bij het bepalen of een kind wel of niet in aanmerking voor kinderbijslag komt, de inkomsten van de ouders niet mee genomen wordt. De hoogte van de kinderbijslag wordt dus niet aan de inkomsten van de ouders verbonden. In het algemeen geldt dat ieder kind in Nederland recht op kinderbijslag heeft, uiteraard zijn er uitzonderlijke gevallen. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van jouw kind. Ook voor geadopteerde of pleegkinderen kun je kinderbijslag ontvangen. De belangrijkste voorwaarde om recht op kinderbijslag te hebben is wel dat het kind voor wie je dit aanvraagt tot jouw huishouden behoort. Kijk vooral op de site van Sociale Verzekeringsbank (svb) voor meer informatie.

De Algemene Kinderbijslagwet AKW onderscheidt drie leeftijden:

  • Jonger dan 6 jaar.
  • 6 jaar of ouder, maar jonger dan 12 jaar.
  • 12 jaar en ouder, maar jonger is dan 18 jaar.

Hoeveel kinderbijslag krijg je in 2018?

Kinderbijslag wordt achteraf, dus na afloop van het kwartaal, uitbetaald. Dit betekent dat je in januari 2018 de kinderbijslag van het laatste kwartaal van 2017 zal ontvangen. De bedragen die gelden vanaf juli 2017:

0 t/m 5 jaar 6 t/m 11 jaar 12 t/m 17 jaar
Hoeveel kinderbijslag per kind € 200,59 € 243,57 € 286,55

Wanneer wordt kinderbijslag in 2018 uitbetaald?

De kinderbijslag wordt per kwartaal door de Sociale Verzekeringsbank (svb) aan ouders/verzorgers overgemaakt. De betaaldagen zijn:

  • 2 januari 2018: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2017
  • 3 april 2018: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2018
  • 2 juli 2018: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2018
  • 1 oktober 2018: kinderbijslag over het derde kwartaal 2018

Het bedrag staat dezelfde dag nog op jouw rekening.

Hoeveel mag een kind in 2018 bijverdienen zonder verlies kinderbijslag?

Heb je een werkende kind dan mag hij/zij niet meer dan € 1.265 netto per kwartaal bijverdienen. Als jouw kind meer dan € 1.265 netto verdient, vervalt voor dat kwartaal de kinderbijslag. Je bent dan ook verplicht om elk inkomen hoger dan € 1.265 netto per kwartaal aan de svb door te geven.

In de zomervakantie hebben kinderen soms een vakantiebaan of werken ze meer dan anders. Jouw kind mag in de zomervakantie € 1.299 netto extra verdienen (dus € 1.265 + € 1.299). Ook hier geldt de verplichting om elk inkomen hoger dan genoemde bedrag aan de svb door te geven.

Bron: svb.nl

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top