Je bent hier
Home > Columns > Help, mijn meiden willen vloggen

Help, mijn meiden willen vloggen

Nog twee nachtjes slapen dan worden mijn tweelingmeiden 7 en 9 jaar. Nu weet iedereen die mij al langer volgt dat ze, zoals je aan hun leeftijden kunt zien, geen echte tweeling zijn. Maar het lot wilde dat beide meiden op dezelfde datum geboren zouden worden. En zo gebeurde het dat ik een tweeling met twee jaar verschil kreeg. Jaarlijks hebben wij dan ook op 1 februari twee keer zoveel gezelligheid, cadeautjes en taart in huis.

Zoals veel leeftijdsgenoten, zijn mijn beide meiden dol op het bekijken van YouTube-filmpjes. Met name vloggers zijn bij beide favoriet. En vrijwel alle filmpjes van hun favoriete you-tubers hebben ze wel vaker dan één keer bekeken. Dat jongste dochterlief het meest onder de indruk is hebben wij in huize Mommyonline vaker kunnen ervaren. Want ja, wanneer je enorm onder de indruk van iets bent is kijken alleen natuurlijk niet genoeg. Dan is het zelf uitproberen een logische volgende stap. Althans, dat is wat dochterlief hoogstwaarschijnlijk in haar hoofd moet hebben gehad. Onaangekondigd en vaak op de bizarste momenten, denk aan wanneer je ligt te slapen of net uit bed komt, is dochterlief vol enthousiasme het gezin aan het ‘vloggen’. Een filmpje waarin ‘onze youtuber’ iedere kamer in huis aan haar ‘kijkers’ laat zien hebben we ook al voorbij zien komen. En diverse opnames waarin zij haar grote broers lastig valt kunnen natuurlijk niet ontbreken, want ja.. waar zijn grote broers anders goed voor? Voor haar opnames wordt overigens heel ‘professioneel’ de I-pad gebruikt. Nou vind ik dat vanzelfsprekend niet storend, aangezien ik absoluut niet de intentie had/heb om haar filmpjes online te gooien. Dus lieve schat, leef je vooral uit! Maar inmiddels is hier verandering in gekomen.

Dochterlief wil van alleen voor het gezin vloggen naar vloggen op youtube gaan. Say what!!! Iedereen die mij enigszins een beetje kent weet dat ik meer het ‘achter de schermen’-type ben. Voor de camera staan – daar voel ik mij niet prettig bij, zowel met foto’s als met video. Vooral video! Maar ik hecht ook enorm veel waarde aan mijn privacy en dat van mijn gezin. Zelfs met het delen van foto’s op mijn sites of social media ben ik wat terughoudend. En nu wil mijn bloedeigen dochter op youtube gaan vloggen. Dat zag ik dus niet aankomen. Met een blogger als moeder is die kans natuurlijk wat groter maar ik heb denk ik niet gedacht dat juist mijn jongste van bijna 7 jaar hiermee zou willen beginnen. En wat doe je dan als moeder? Tja… daar vraag je mij wat..

Ik heb het hele idee moeten laten sudderen en de voor- en nadelen moeten overwegen. Als blogger weet ik dat het hele blogger- en youtubewereldje ook heel hard kan zijn. Niet zozeer het wereldje zelf maar met name de haatreacties die anderen achter kunnen laten. Nu heb ik zelf geleerd dat wanneer je niets goeds te zeggen hebt je dan beter helemaal niets moet zeggen. In sommige situaties is zwijgen simpelweg beter dan je mond opentrekken. En dat is ook wat ik mij kinderen aanleer. Maar helaas heeft niet iedereen dit meegekregen of kiezen ze er simpelweg voor om deze ‘vuistregel’ te negeren. Anno nu is de mens in de ban van het recht van mening uiten. Dat zij het recht van spreken hebben en daar dus ook gebruik van moeten maken. Maar helaas vergeten velen hierbij ook dat ze naast het recht van spreken ook nog de plicht hebben om over hun mening na te denken alvorens deze de wereld in te gooien. Van opbouwende kritiek kunnen we denk ik allemaal wel wat leren, maar van een pure haatreactie wordt niemand, en dan bedoel ik echt niemand beter van! En jammer genoeg is dit wat mij met name tegenhoudt om mijn jonge dochter op youtube te zetten. Is dit een wereld waaraan ik mijn dochtertje aan bloot wil stellen? Nee, liever niet…

Dochterlief wil het graag. En na enkele weken ben ik langzaam maar zeker aan het toegeven. We hebben afgelopen zondag zelfs een opname gemaakt waarin beide meiden onbekend snoepgoed proeven. En wat vonden zij ervan? Leuk! Ik had ook niet anders verwacht. Maarre… ik ben er nog niet helemaal van overtuigd. Wat manlief betreft mogen ze (met mij achter de schermen) ervoor gaan. Maar zelf heb ik nog mijn bedenkingen. Voor nu laat ik het hele ‘ik wil filmpjes voor youtube maken’-idee nog verder marineren. We kijken het nog aan, maar wie weet…

 

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top