Je bent hier
Home > Beauty & Fashion > Foundation: zó doe je dat!

Foundation: zó doe je dat!

Foundations zijn er in allerlei soorten en maten; dat maakt het kiezen van de juiste foundation er niet gemakkelijker op. Een aantal foundationtips op een rij!

Allereerst even dit. Vroeger dacht men dat foundations slecht zijn voor je huid, je zou er sneller een oudere huid van krijgen. Onzin! Integendeel zelfs. Vroeger waren foundations heel anders dan die van nu. Natuurlijk is het belangrijk dat je – nadat je make-up hebt gebruikt – je gezicht reinigt. Maar dat moet sowieso dagelijks, óók als je géén make-up draagt. Sterker nog, omdat de meeste foundations tegenwoordig zo veel verzorgende en beschermende stoffen bevatten, zoals uv-filters, vitamines, plantaardige, verzorgende oliën en er voor elk huidtype wel een foundation te vinden is, kun je een foundation juist zien als een goede aanvulling op een dagcrème. Je stelt je huid zelfs méér bloot aan schadelijke stoffen van buitenaf als je géén foundation draagt! Zonlicht, luchtvervuiling en roken, dát zijn pas de echte boosdoeners voor de huid. Begin in elk geval altijd met een schone huid en een dagcrème voordat je foundation aanbrengt. 

Pack_The_Smoother_290x240De basis. Je ziet ze steeds vaker: primers. Primers werken hetzelfde als primer onder de verf; ze zorgen ervoor dat je foundation beter hecht en vaak wel uren langer blijft zitten. De meeste primers zijn op siliconenbasis; die zijn niet slecht voor je huid, maar sommige vrouwen krijgen er pukkeltjes van. Dat geldt echter niet voor iedereen, dus dat is een kwestie van even uitproberen. Siliconen hebben een functie in deze primers: ze vullen fijne lijntjes en grove poriën op, waardoor je huid er gladder en rustiger uitziet. Daarnaast voelt je huid zijdezacht aan, heb je minder foundation nodig en smeert je foundation gemakkelijker uit.

Maybelline-Dream-Liquid-MousseHoe kies ik de juiste kleur foundation?
De kleur van je foundation moet de kleur van je huid zo dicht mogelijk benaderen. Foundations variëren niet alleen van licht naar donker maar ook van roze naar geel. Heeft jouw huid een gele ondertoon, kies dan geen rozige tint. De beste manier om de kleur te testen doe je door een beetje foundation op de kaaklijn aan te brengen. Zo kun je goed zien of je kleurverschil ziet. Niet op de hand, de hand of pols heeft vaak een heel andere teint dan je gezicht. Zie je kleurverschil of lijkt het te licht of te donker, dan is het niet de juiste kleur/tint. De kleur moet als het ware ‘verdwijnen’ in je huidskleur. Indien je twijfelt tussen twee tinten, kies dan liever een iets lichtere tint dan je huidskleur dan een donkerdere tint. Bovendien kun je twee tinten natuurlijk ook mengen!

Een te donkere foundation geeft een erg onnatuurlijk bruin-effect, en bovendien zou je je hals dan ook mee moeten nemen, die überhaupt al lichter is van tint dan je gezicht. En wat dacht je van je handen? Een bruin gezicht met daaronder witte handen is natuurlijk niet mooi. Gebruik een foundation dus niet om je gezicht een kleurtje te geven, daar is het product niet voor bedoeld. Gebruik liever een blusher, bronzingpowder of crème-rouge om kleur in je gezicht aan te brengen. foundation

Een getinte dagcrème is heel iets anders dan een foundation. Een foundation is bedoeld om de huid te egaliseren, is dekkend en niet bedoeld om de huid een kleurtje te geven. Een getinte dagcrème is precies andersom; die is niet dekkend maar juist transparant, egaliseert de huid daarmee dus niet, maar is wel bedoeld om een kleurtje te geven.

Heb je erg rode wangen of plekken, gebruik dan eerst een groen basisproduct die je op de rode plekken aanbrengt. Groen neutraliseert rood en valt daardoor minder op. Breng dan pas een foundation aan.

Smeer liever twee dunne laagjes dan één dikke, om te voorkomen dat je niet meer weet waar je het te veel aan product kwijt moet. Breng geen stipjes aan maar smeer meteen uit van binnen naar buiten. Of gebruik een sponsje of foundationkwast. Daar zijn geen echte regels voor, het is maar net wat je zelf het fijnst vindt werken.

foundationHoe kies ik de juiste foundation voor mijn huid?
Kies een foundation zoals je dat ook doet wanneer je een dagcrème koopt.
Dus een die bij je huidtype past, voor een mooi en verzorgend resultaat. Sommige merken verkopen praktisch net zo veel verschillende soorten foundations als dat er dagcrèmes zijn. Het is helemaal niet gek om verschillende tinten en soorten foundations in huis te hebben, want de ene dag kan je huid weer heel anders zijn dan de andere dag. Stress, hormonen, luchtvervuiling, voedsel…ze hebben allemaal invloed op de conditie van je huid. Soms kun je daarom net wat meer pukkeltjes of een drogere/vettere huid hebben dan normaal. Overdag is een luchtige en lichtdekkende foundation natuurlijker, maar ’s avonds mag een foundation best wel wat zwaarder en dekkender zijn. En in de zomer heb je immers meestal meer kleur op je wangen dan in de winter.

Als je niet weet wat voor een huidtype je hebt, ga dan naar een schoonheidsspecialist. Als je een vettige, glimmende T-zone hebt, denk dan niet meteen dat je een vette huid hebt. Bij bijna iedereen glimt de T-zone veel sneller; daar zitten namelijk meer talgkliertjes. Bovendien, ook een vette huid kan vochtarm zijn. Een huid die trekkerig voelt na het douchen of reinigen, kan een tekort hebben aan talg, een tekort aan vocht, of een combinatie van beide en is dus droog. Een droge huid heeft fijnere poriën en vertoont zelden puistjes. Een vette huid heeft grovere poriën, glimt snel en vertoont regelmatig puistjes.

Normaal/droge huid en/of rijpere huid
Heb je snel een droge, trekkerige huid en/of heb je een rijpere huid met lijntjes en rimpeltjes, kies dan een foundation die ook vochtregulerend werkt. Het liefst geen olievrije foundations gebruiken. Deze zijn droger, en dekken beter, maar hebben op een droge en/of rijpere huid al snel een aangekoekt, craqueléachtig effect. Tegenwoordig zijn er veel verzorgende foundations op de markt.

Normaal/vette/snel glimmende huid:
Heb je snel een glimmende huid en vertoont deze regelmatig puistjes, dan is deze huid gebaat bij een foundation die olievrij is. Deze matteert en geeft een mooi egaal, dekkend resultaat.

 

Yvonne van der Wal
Hoi! Ik ben Yvonne (1975), moeder van twee kinderen, auteur van drie boeken en ik ben naast schrijven tevens dol op alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Hier kan ik deze passies mooi met elkaar combineren!
http://www.yvonnevanderwal.nl/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top