Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: Evaluatie van mijn financiële jaar 2021

Money Monday: Evaluatie van mijn financiële jaar 2021

Evaluatie van mijn financiële jaar 2021

Vorig jaar besloot ik mijn studieschuld versneld af te lossen. Aan het begin van het jaar 2020 had ik ongeveer 14.000 euro studieschuld. 14.000 euro, daar doe ik zeker nog drie jaar over; dacht ik aan het begin van 2020. Dat liep anders. Geïnspireerd door een vriendin van mij en door de blog van Maaike, Fuckdiestudieschuld.nl, loste ik in een jaar 14.000 euro af. 1000 euro kreeg ik van mijn man. Voor de rest ging een groot deel van mijn spaargeld naar de aflossingen. Alle extra’s van 2020 gingen naar de schuld. Zelfs de kinderbijslag ging er naar toe. Aan het eind van 2020 had ik mijn schuld afgelost! Een eerlijk gevoel.

Het aflossen van mijn schuld was voor mij stap 1 van financiële volwassenheid. Financiële volwassenheid betekent voor mij; op een volwassen manier omgaan met je geld. Schulden, behalve een hypotheek, horen daar niet bij. Stap 2 is voor mij: niet meer leven van paycheck naar paycheck. Stap 3: voldoende spaargeld hebben. Mijn streven is om minimaal drie maandsalarissen als spaargeld te hebben. Voor het jaar 2021 was mijn doel om stap 2 en stap 3 te voltooien. Dit is niet helemaal gelukt.

Het is mij gelukt om niet van paycheck naar paycheck te leven. Dit betekende dat ik aan het einde van de maand voldoende geld over had. Dit was een heerlijk gevoel. In november heb ik zelfs een weekendje weg kunnen boeken, zonder dat ik geld van mijn spaarrekening hoefde te gebruiken! Ik had voldoende geld op mijn rekening om het te kunnen betalen.

Mijn spaardoel heb ik niet gehaald. Ik heb momenteel twee maandsalarissen bij elkaar gespaard. Het sparen heb ik gedaan via de challenge van Miss Kasmoni, waarbij ik elke week een bedrag moest sparen. Ook heb ik grote delen van mijn kasmoni en vakantiegeld opzij gezet. Ik had mijn spaardoel wel kunnen halen, maar ik geef nog te veel geld uit! Toch ben ik niet geheel ontevreden; twee maandsalarissen is een mooi bedrag!

Ik vond het aflossen van een schuld ‘makkelijker’ dan het sparen. Het aflossen had voor mij een duidelijk en een direct doel. Het sparen is voor mij wat abstracter. Ik weet dat ik moet sparen voor later, maar later is voor mij zo een vaag begrip!

Mijn financiële doelen voor 2022

Voor 2022 heb ik wederom twee doelen vastgesteld. Ik wil gaan budgetteren. Budgetteren lijkt mij vreselijk, maar ik denk dat het mij veel inzichten gaat geven. Met het budgetteren wil ik betere keuzes leren maken.
Mijn spaardoel van 2021 blijft staan. Aan het eind van 2022 wil ik drie maandsalarissen als spaargeld hebben. Dit lijkt makkelijk. Ik heb al twee maandsalarissen gespaard, dus ik moet er nog maar een. In januari en in februari ga ik veel geld uitgeven. Een gedeelte van mijn spaargeld zal ik gebruiken. Ik zal in februari opnieuw moeten beginnen met sparen.
Twee mooie doelen voor het jaar 2022. Ik weet dat het mij gaat lukken! Heb jij financiële doelen voor 2022?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top