Je bent hier
Home > Geld & Budget > Energie besparen samen met het gezin: 5 handige tips

Energie besparen samen met het gezin: 5 handige tips

In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is energie besparen niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor je portemonnee. Door bewust met energie om te gaan, kun je als gezin een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd kosten besparen. Hier zijn vijf handige tips om energie te besparen samen met het gezin.

Energie besparen samen met het gezin: 5 handige tips

Tip 1. Verlichting optimaliseren
Verlichting is een eenvoudige manier om energie te besparen. Stimuleer je gezin om de lampen uit te doen wanneer ze een kamer verlaten, zelfs als het maar voor een korte tijd is. Maak gebruik van natuurlijk daglicht door gordijnen open te houden en overweeg het plaatsen van spiegels om het licht in huis te reflecteren. Vervang oude gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Deze verbruiken tot 80% minder energie en gaan veel langer mee.

Tip 2. Apparaten efficiënt gebruiken
Veel apparaten verbruiken energie, zelfs wanneer ze niet actief worden gebruikt. Moedig gezinsleden aan om apparaten volledig uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt, in plaats van ze in stand-by modus te laten staan. Gebruik stekkerdozen met aan/uit-schakelaars zodat je meerdere apparaten tegelijk kan uitschakelen. Leer je kinderen om elektronica uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt, zoals computers, televisies en gameconsoles. Maak gebruik van energiebesparende instellingen en timers op apparaten.

Tip 3. Verwarming en koeling optimaliseren
Verwarming en koeling zijn belangrijke bronnen van energieverbruik. Stel de thermostaat in op een energiezuinige temperatuur, zoals 18-20 graden Celsius in de winter en 24-26 graden Celsius in de zomer. Moedig gezinsleden aan om warme kleding aan te trekken in de winter en gebruik te maken van dekens om warm te blijven, in plaats van de verwarming hoog te zetten. Zorg ervoor dat deuren en ramen goed zijn afgedicht om tocht te voorkomen. In de zomer, wanneer mogelijk, gebruik natuurlijke ventilatie door ramen en deuren open te zetten in plaats van een airconditioner te gebruiken.

Tip 4. Waterbesparing
Hoewel water niet direct met energie wordt geassocieerd, is het besparen van water ook belangrijk voor een duurzaam gezinsleven. Leer je gezin om bewust met water om te gaan door korter te douchen. Het installeren van een waterbesparende douchekop kan ook helpen om water en energie te besparen. Moedig gezinsleden aan om de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen en tijdens het wassen van de handen. Gebruik de vaatwasser alleen wanneer deze volledig vol is en kies voor de eco-modus indien beschikbaar. Het verminderen van waterverbruik betekent ook het verminderen van energie die nodig is voor het verwarmen of pompen van water.

Tip 5. Gebruik duurzame energiebronnen
Overweeg om over te stappen op duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Het installeren van zonnepanelen op het dak van het huis kan helpen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Door gebruik te maken van schone en hernieuwbare energie draag je bij aan een groenere toekomst voor jouw gezin en de planeet. Informeer naar subsidiemogelijkheden en financieringsplannen die beschikbaar zijn om de overstap naar duurzame energie makkelijker en betaalbaarder te maken.

Creëer bewustzijn
Het creëren van bewustzijn binnen het gezin over energiebesparing is essentieel om een verandering teweeg te brengen. Door gezinsleden te betrekken bij het belang van energiebesparing en de voordelen ervan, raken ze vanzelf gemotiveerd om actie te ondernemen.

Begin met het uitleggen van de redenen waarom energiebesparing belangrijk is. Bespreek de directe impact van ons energieverbruik op het milieu en de rol die het speelt bij klimaatverandering. Leg uit dat het verminderen van ons energieverbruik helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en bijdraagt aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Leg ook uit dat het besparen van energie een directe impact heeft op de financiële situatie van het gezin. Met de bespaarde kosten kunnen weer andere leuke dingen gedaan worden.

Leveranciers van energie vergelijken is ook een manier om de belasting op het milieu te verminderen. Niet iedere energieleverancier is hetzelfde en de hoeveelheid groene stroom die wordt aangeboden varieert ook enorm. Doe daarom uitgebreid onderzoek naar welke leverancier het beste bij uw verbruik en behoeften past.

 

Dit artikel is vanuit een samenwerking tot stand gekomen.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top