Je bent hier
Home > Baby & Kind > Een creatief vormenspel voor patiëntjes

Een creatief vormenspel voor patiëntjes

Een creatief vormenspel dat patiëntjes in isolatie via het raam met elkaar laat spelen

Een ziek kind heeft enorm behoefte aan contact en samenspel met andere kinderen. Het bedrijf KonneKt heeft daarvoor een bijzonder spel ontwikkeld. Met kleurrijke schuimvormen, magneten en zuignappen kunnen patiëntjes die in isolatie verpleegd worden toch samen spelen via het raam.

Stimuleren van contact
Job Jansweijer (26), oprichter van KonneKt, kwam tijdens zijn studie Industrieel Ontwerpen in contact met de belevingswereld van het zieke kind dankzij de samenwerking tussen de TU Delft en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Creativiteit doorbreekt isolement
Vooral kinderen met kanker worden vanwege verminderde weerstand vaak in isolatie verpleegd. Ze mogen hun ziekenhuiskamer soms maanden achtereen niet verlaten. Dat is voor een kind niet alleen heel vervelend, het leidt ook tot een achterstand in de sociale ontwikkeling. “Tijdens zo’n opname zijn de kinderen wel ziek, maar ze voelen zich vaak best goed”, zegt Job Jansweijer. “Je kunt je voorstellen dat de kinderen zich dan stierlijk vervelen en behoefte hebben aan contact.” Job ontdekte dat kinderen creatief omgaan met de ziekenhuisomgeving. Zo werd er volop ziekenhuis-belletje-geleld, geracet met infuuspalen en op ramen getikt om voorbijgangers af te leiden. Dat bracht Job op het idee om een fysiek spel te ontwikkelen. Het prototype van KonneKt werd enthousiast ontvangen door kinderen en pedagogisch medewerkers in ziekenhuizen. “Inmiddels wordt het in dertig ziekenhuizen in zes Europese landen gebruikt. En op zeer korte termijn zullen nog 170 ziekenhuizen aan de slag gaan met KonneKt.”

Barrière wordt canvas voor verhalen
Het spel bestaat uit kleurrijke geometrische en organische vormen van schuim die met magneten of zuignappen op het raam bevestigd kunnen worden. KonneKt kan zowel individueel als samen gebruikt worden. Zodra er een kind aan de andere kant van het raam komt, kunnen ze aan weerszijden de magneetjes gebruiken.

KonneKt is één van de vier finalisten van de LiveWIRE Award 2015, de finale van het LiveWIRE Programma van Shell en de Kamer van Koophandel om jonge innovatieve ondernemers te helpen met de ontwikkeling van hun bedrijf. De winnaar wordt tijdens de feestelijke finale op 3 december a.s. bekendgemaakt.

Gaat Job met de publieksprijs naar huis? Stem nog online t/m 2 december 17.00 uur via LiveWire .

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top