Je bent hier
Home > Columns > De moderne baby

De moderne baby

Het is zover, de helft van mijn vriendinnen is inmiddels moeder. Waren we nog geen vier jaar geleden vrolijk student en hingen we wekelijks in de kroeg, inmiddels is vrijwel iedereen aan de man én aan de leg.

Inmiddels heb ik een hele verzameling aan geboortekaartjes op de schouw staan en ben ik een doorgewinterde kraambezoekster, die door schade en schande weet wat ze wel en niet moet doen als je voor het eerst de pasgeboren baby en kersverse ouders gaat bezoeken. (Niet doen: langer dan een uur blijven hangen, klagen over je liefdesleven, vragen naar specifieke details omtrent de bevalling. Wel doen: iets leuks en lekkers meenemen voor de ouders, want aan iets gewoons als boodschappen doen komen ze soms amper toe.)

Wat mij tot nu toe vooral opvalt, is dat vrijwel alle ouders een speciaal, het liefst uniek, geboortekaartje willen. Variërend van zelf in elkaar geknutselde kaarten met verfsjablonen op oud behang, tot aan de allernieuwste geboortekaartjes die ze zelf hebben ontworpen op sites à la hippe-geboortekaartjes.nl. Daar komt ook nog eens bij dat bijzondere namen hip zijn. Sem, Levi, Dante, Jip, Noor, ik heb ze allemaal voorbij zien komen.

Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Ik bedenk me alleen op zulke momenten dat het in mijn tijd (en zó lang geleden is dat nu ook weer niet) er anders aan toeging. Waar je vroeger gewoon een foto kreeg van de baby in kwestie, al dan niet met ouders en broertjes en zusjes eromheen, plus de naam en de dag van de geboorte, krijg je nu soms een complete DVD bij de post met een filmpje van de pasgeboren spruit en toepasselijke achtergrondmuziek (echt gebeurd).

Ik ga nu echt niet roepen dat vroeger alles beter was. Dat was ook helemaal niet zo. Maar waar vroeger een geboorte nog vrij ‘normaal’ en misschien wat traditioneler was, lijkt het nu zo bijzonder dat alle registers worden opengetrokken. De mooiste kaart, de meest authentieke naam, de meest bijzondere geboorte (“wij hebben de fotograaf al geboekt, zodat alles meteen vastgelegd kan worden”): het lijkt soms wel een wapenwedloop.

Daarentegen is dat natuurlijk wel het resultaat van onze moderne samenleving. De pil heeft ervoor gezorgd dat vrouwen nu zelf kiezen wanneer ze zwanger willen worden en steeds meer vrouwen willen toch eerst een paar jaar flink aan hun carrière timmeren, voordat ze besluiten om moeder te worden. En probeer tussendoor ook nog maar eens een leuke vent te vinden die potentieel papa-materiaal is.

Als je het zo bekijkt, is het eigenlijk wel een wonder dat er nog kinderen geboren worden. Helemaal niet zo raar dat je als ouders bij dat moment uitgebreid stil wilt staan en vieren. En als je de middelen hebt, waarom ook niet? Want alles goed en wel, zo’n nieuw, klein mensje is uiteindelijk het meest bijzonder van allemaal. Daar kan geen naam, kaart of bevalling tegenop.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

4 thoughts on “De moderne baby

 1. Er wordt tegenwoordig inderdaad veel meer aandacht aan het uitkiezen van geboortekaarten. Het is alleen maar logische dat ouders unieke en passende geboortekaartjes willen. Ik persoonlijk heb bij de geboorte van mijn kids geen kaarten verstuurd, dit is natuurlijk puur onze keuze.
  Ik kom kaarten tegen waar ik het ‘WOW-effect’ door krijg 🙂

 2. Ik zat serieus precies hetzelfde te bedenken toen ik mijn eigen geboortekaartje van vroeger vond.
  Door verschillende omstandigheden hadden mijn ouders geen kaartje kunnen maken, en dat hebben een paar buurmeiden toen nog gedaan. Mooi dik papier, een troetelbeer-sticker en een sterretje erop, mijn naam voorop, en dan aan de binnenkant een rijmpje en de naam etc (lang leve een prachtig handschrift van 1 van die meiden!!)

  Nu allemaal heel anders inderdaad. Kaarten die je kunt uitbouwen tot een pop-up geval, muziek, kleine hebbedingetjes zoals een bedeltje, gelukspoppetje of een zakje roze/blauwe-witte muisjes eraan of iets met heel veel computerdesigns..

  Heel leuk om die ontwikkeling te zien, maar ergens is het ook een soort aftroeven om te laten zien wie het duurste/mooiste kaartje heeft. En ik maar denken dat dat pas met trakteren op de basisschool gebeurde tussen ouders.. 😛

 3. de hele maatschappy verandert en tradities daarbij dus ook. erworden nieuwe dingen gemaakt en ontdekt. waar je vroeger zelf kaartjes moest maken kun je ze nu boinnen 10 minuten maken online…. dit soort dingen maakt dat alles anders wordt en vaak ook makkelijker. omdat men niet meteen uit de portemonee moet betalen bestelt men vaak ook meer en meer is mijn idee….. 2,50 per kaartje klinkt niet duur, totdat je er 100 besteld heb 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top