Je bent hier
Home > Geld & Budget > De inflatie: waarom ik de stijgende prijzen niet voel

De inflatie: waarom ik de stijgende prijzen niet voel

De inflatie van de maand april is 9,6 procent. Dat is fors. Simpel gezegd betekent dat het leven ongeveer 10 procent duurder is geworden. Alles is duurder geworden; boodschappen, benzine, gas. 10 procent is veel. Ergens is het ironisch. Tijdens de coronacrisis werd verwacht dat het leven duurder zou worden. Sommige mensen verloren hun werk en kregen minder inkomen, maar het leven ansicht werd niet duurder.

De inflatie: waarom ik de stijgende prijzen niet voel

Door de oorlog schijnen nu alle prijzen te stijgen. Benzine is ontiegelijk duur en de gasprijzen stijgen de pan uit. Ik roep al maanden dat ik geen last heb van de inflatie. De prijzen stijgen, maar ik eet geen boterham minder. Dat is trouwens een zegen. Er zijn genoeg mensen die niet kunnen rondkomen, vanwege de hoge prijzen. Ik kom rond. Om een of andere reden ( Lees: de man laat ons kou lijden) hebben we geen hoge energierekening terwijl we wel een variabel contract hebben. Toch heb ik deze maand mijn inkomsten en uitgaven onder de loep genomen: heb ik echt geen last van de inflatie? Ik moet concluderen, dat ik wel last heb van de inflatie. Er zijn echter andere dingen gebeurd, waardoor ik het niet voel in mijn portemonnee. Een deel hiervan komt door de verhuizing.

  1. Minder persoonlijke uitgaven.

Voor mijn verhuizing deed ik om de drie weken mijn nagels. Kosten 30 euro per keer. Sinds ik verhuisd ben, doe ik mijn nagels niet meer. Het duurt een uur om naar mijn oude nagelstyliste te gaan. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar een nieuwe nagelstyliste, maar ik heb nog geen tijd gehad om daadwerkelijk te zoeken en te gaan. Ik bespaar dus elke maand 30 euro.

  1. Kinderopvang

De kinderopvang heeft wachtlijsten. Mijn jongste dochter ging 2 keer in de week naar de dagopvang. Na de verhuizing vond ik een nieuwe opvang. Mijn dochter kon maar 1 dag naar de opvang. Naast de dagopvang bieden ze ook peuteropvang. Dat is een dagdeel per keer. Ze hadden wel plek op de peuteropvang. Mijn dochter gaat nu twee ochtenden naar de peuteropvang. Lang verhaal kort. Peuteropvang kost minder, omdat het qua tijd korter is. Sinds de verhuizing bespaar ik ongeveer 100 euro per maand op de opvangkosten.

  1. Salarisverhoging

Ik werk in een achterstandswijk. Sinds januari krijg ik elke maand een extra bedrag van 200 euro netto, omdat ik in een achterstandswijk werk. Deze ‘bonus’ is voor twee jaar. Ik vraag mij oprecht af hoe ze dit na twee jaar weer terug gaan draaien, maar voor nu is het fijn. Elke maand krijg ik dus 200 euro extra.

Gezien het bovenstaande zou ik dus elke maand minimaal 300 euro extra moeten overhouden, maar dit is niet zo. Deze 300 euro gaat ergens anders naar toe. Ik ben van mening dat deze 300 euro naar de inflatie gaat. Ik heb dus wel last van de hogere prijzen. Ik voel het alleen niet, omdat ik op andere gebieden heb bespaard en omdat ik meer salaris krijg.

Mijn grootste gestegen kostenpost is de benzine. De benzine is vreselijk duur geworden. Sinds mijn verhuizing tank ik ook elke week. Voor mijn verhuizing tankte ik om de ene week. Ik geef dus elke maand 150 euro extra uit. Ook de boodschappen worden duurder. Ik heb geen boodschappenbudget en ik ben eigenlijk niet zo prijsbewust, maar ook ik zie de prijzen stijgen. Laatst wilde ik eieren kopen en zag dat 1 pak 3 euro kostte. Ik heb de eieren in de winkel gelaten en ik heb mijn man de volgende dag gevraagd om eieren te kopen… Hebben jullie last van de inflatie?

En hoe besparen jullie?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, is moeder van 3 en juf. 
Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. 
In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. 
Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top