Je bent hier
Home > Columns > De allerbeste zwakste schakel

De allerbeste zwakste schakel

Het valt lang niet altijd mee om het goed te doen en dat geldt zeker voor het opvoeden van je kinderen. Als jezelf vindt dat je het goed doet vinden je kinderen het niks en andersom geldt meestal hetzelfde. Om nog maar te zwijgen over betweters en zogenaamde ervaringsdeskundigen die bij een ander altijd precies weten te vertellen hoe het moet en hoe zij het zouden hebben gedaan…maar zelf overduidelijk in gebreken zijn gebleven.

Ik vind het vooral belangrijk dat ik mijn kinderen een gezonde dosis zelfvertrouwen meegeef. Zelf weet ik als geen ander hoe moeilijk het is als het daaraan ontbreekt. Maar ja, hoe doe je dat. Ik doe mijn uiterste best om mijn kinderen te prijzen en ze complimentjes te geven op zijn tijd. Maar net als ik vind dat ik het behoorlijk goed doe dan loop ik zo’n moeder tegen het lijf die onophoudelijk haar kind loopt op te hemelen.
‘Het is zo’n geweldig joch, ik overdrijf niet hoor, het is gewoon een natuurtalent. Ja Peter, vertel maar eens tegen deze mevrouw hoe goed jij kunt zwemmen.’

Tja…zo ben ik absoluut niet. Als mijn kinderen ergens goed in zijn dan zeg ik dat wel maar om er nou continu over op te scheppen, dat zit simpelweg niet in mijn aard. Als dan ook nog blijkt dat Peter helemaal niet zo goed is als zijn moeder iedereen wil laten geloven dan begin ik pas echt aan mezelf te twijfelen. Mijn kind doet het veel beter dan die van haar maar ik sta daar maar zo’n beetje schouderophalend te zwijgen en hem hooguit een keer zachtjes te vertellen dat hij het al best goed kan. Ondertussen staat die andere moeder naast me haar zoon stoïcijns te vertellen dat hij de allerbeste is. Het jochie glundert van oor tot oor en blaakt van zelfvertrouwen terwijl mijn zoon niet verder komt dan een vage glimlach.

Maar hoe kan het nou goed voor je zelfvertrouwen zijn als die is gebaseerd op gelogen feiten. Ooit zal een leeftijdgenootje of een andere moeder of een trainer toch eerlijk tegen het jochie vertellen dat hij helemaal geen natuurtalent is, dat hij maar een middenmoter is of misschien zelfs ronduit slecht. Ik kan me voorstellen dat die ontdekking voor zo’n kind traumatisch is. Jarenlang is hem voorgehouden dat hij zo goed was, hij is er zelf in gaan geloven en er zelfs over heeft opgeschept om vervolgens genadeloos met de waarheid te worden geconfronteerd.
Maar ja, je kind ronduit en onomwonden vertellen dat hij ergens niet goed in is, is ook niet echt bevorderlijk voor zijn zelfvertrouwen.

Volgens mij ligt de waarheid ergens in het midden. Er is niets mis mee om eerlijk te zijn tegen je kind en gewoon toe te geven dat hij er iets minder goed in is dan sommige anderen. Zolang je hem of haar maar duidelijk maakt dat het niet uitmaakt of hij er goed of slecht in is. Zolang hij of zij maar weet dat hij goed is zoals hij is, ook al is hij een beroerde voetballer en zwemt hij als een krant. Ook als hij niets presteert is hij uitmuntend. Hij is geweldig, formidabel en perfect gewoon omdat hij zichzelf is.
Straks als hij groot en volwassen is dan heeft hij er juist baat bij als hij van zichzelf heeft leren houden zoals hij is. Hij zal tot een evenwichtige volwassene uitgroeien als hij zijn zwakke punten kent en kan accepteren dat er altijd mensen zijn die beter zijn in bepaalde dingen dan hij.

Ik roep mijn zoon bij me, trek hem even stevig tegen me aan terwijl ik hem in zijn oor fluister: ‘Dat heb je goed gedaan jongen, mama is trots op jou.’

Karina Andeweg
Ik ben Karina Andeweg en moeder van twee kinderen; Ruud (3 maart 2003) en Maaike (28 februari 2007). Het is mijn streven om het leven niet al te serieus te nemen en er niet te zwaar aan te tillen. In mijn columns hoop ik regelmatig een lach en soms een traan van herkenning op jullie gezicht te kunnen brengen en gun ik jullie een kijkje in mijn leven..

3 thoughts on “De allerbeste zwakste schakel

  1. Hai Karina,

    Zelf probeer ik daar ook een balans in te houden,
    zo van ” goed joh dat je een 8 hebt gehaald voor aardrijkskunde!”
    Maar ook, doe is wat aan je conditie…, als ze voor de zoveelste keer moe op de bank hangt
    ( het zal de leeftijd wel zijn)
    Te veel comlimenteren, komt niet goed over en binnen,
    het kind zou nog denken dar hij/zij alles goed doet,
    de maatschappij bewijst het tegendeel.
    maar je kind naar waarde een compliment geven, is voor het kind, en dus voor jou, heel wat waard.
    Leuk geschreven!
    Groetjes Sandra

  2. Het opvoeden van kinderen blijft een kunst en iedereen doet dat op het eigen manier. Een goed balans is natuurlijk belangrijk.
    Ik vind het persoonlijk belangrijk dat mijn kinderen zo goed mogelijk goed voor bereid zijn en goed in het maatschappij kunnen functioneren. En ik weet niet of het voor het kind goed uitpakt wanneer ouders enkel maar het kind ophemelt. Niemand is perfect en kinderen moeten dat ook beseffen. En we kunnen niet allemaal in alles even goed zijn. Maar gelukkig heeft ieder kind wel iets waar hij/zij erg goed in is. Complimenten geven en krijgen is goed, maar het moet natuurlijk op waarheid gebasseerd zijn.

  3. Het is ook erg afhankelijk van hoe het kind is.
    Mijn jongste zoontje heeft pdd-nos en een licht verstandelijke beperking. Hem complimenteren we uiteraard heel veel. Terwijl mijn oudste zoon juist heel veel talenten heeft en alles hem ‘makkelijk’af gaat. Maar hij heeft zelf een instelling van “ik kan alles”, waardoor we hem juist proberen te remmen en duidelijk te maken dat hij écht niet overal de beste in is. Erg tegenstrijdig, want als hij een wat meer verlegen karakter zou hebben en dezelfde prestaties zou leveren zouden we hem veel meer complimentjes geven. Ik zeg meer, omdat we dat uiteraard wel doen. Hij krijgt ook, al is het in mindere mate, te horen dat hij het goed doet en dat we trots op hem zijn!
    Leuk stukje en goede titel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top