Je bent hier
Home > Columns > Column | Snoepkontjes

Column | Snoepkontjes

snoepToen ik zwanger was van de kleine meid namen we ons voor de kinderen zolang mogelijk niet te laten snoepen. Dat ging na de geboorte best aardig. Op een enkeling na die zes maanden wachten de reinste onzin vond. Het zij zo. De kleine meid was geen dikkertje maar bloeide en groeide, was nooit ziek en ontwikkelde zich in rap tempo. Tot de kleine man zich aandiende kende de kleine meid het bestaan van snoep niet. Zolang zij tevreden was met een rijstwafel, soepstengel, groente stukjes of fruit zag ik het probleem niet.

De kleine man kwam erbij en inmiddels kweekte ook onze vriendengroep een schare aan baby’s. We houden er hier inmiddels een druk sociaal leven op na vol van play en koffie/thee dates. Heel gezellig allemaal. Met hem gaat het een stuk moeilijker.

Maar gek genoeg komt er bij gezelligheid altijd snoep of koek om de hoek kijken. Zelfs in het centrum krijgt de kleine meid het voor elkaar een vriendin te vinden en met een snoepje terug bij mama aan te komen. Wie heeft ooit bedacht wild vreemde kinderen snoep te geven? Zo ook in allerlei winkels. Zonder mij direct aan te kijken heeft de kleine dame al een tumtum of lolly voor haar en haar broertje in haar handjes. Dat heb ik een tijdje geaccepteerd. In de trant van thuis doen we het anders. Maar laatst viel het me ineens op dat de kleine meid wat steviger begon te lijken. Grappig genoeg kwam mijn man een paar dagen later tot dezelfde conclusie. Niet dat ze er niet wat vetjes bij mag hebben, het is nog steeds een dunnen lange lat maar liever dan niet door een overmaat aan snoep.

We discussieerden. Wat moeten we doen? Wij hebben ons wat voorgenomen waar we nog steeds dik achter staan. We willen het snoepen van onze kinderen beperken. Voor hun gezondheid en voor hun tandjes. We ontzeggen ze het niet helemaal, ze krijgen heus wel  wat zo af en toe. Hoe pakken we dat aan.

Vinden mensen ons te streng? Vast wel. Is het niet heel erg zielig als we bij vrienden zijn en onze kindjes krijgen een beker water of thee? Nee, ze drinken graag water of thee. Wat is daar mis mee? Is het heel zielig als de kinderen van vrienden chocolade of snoep krijgen en zij niet? Ja dat vind ik eigenlijk wel. En toch hebben we besloten dat op die manier aan te pakken.  Als we van te voren weten dat we een play date hebben mogen ze kiezen of ze hun beker limonade bewaren tot de date of hem direct opdrinken. Dat werkt goed. Als de kindjes bij de date gaan snoepen, krijgen zij dus niet. Ze moeten daar aan wennen. Ik weet dat we het straks op de basisschool niet meer in de hand hebben maar we hebben zo’n groot sociaal leven en bijna elke dag een speel date… Ik vind elke dag snoepen niet nodig voor onze kinderen. Ze moeten dus gaan leren dat andere kindjes andere mama’s hebben met andere regels. Dat is moeilijk. Ook voor mij. Ik moet me gaan verdedigen tegenover een hele hoop andere moeders. Ik moet ook de eerste keer hun teleurgestelde bekkies nog doorstaan als ik ze straks vertel dat zij geen snoepje krijgen en een ander kindje wel.

 maaiMaai,  30 jaar en getrouwd met papa. In september 2010 werden ze trotse ouders van een prachtige kleine meid. In april 2012 kreeg zij een net zo prachtig broertje. Haar allerbeste beste vriend. Na de geboorte van haar kleinste man besloot Maai haar baan als intensive care kinderverpleegkundige op te geven en thuis te zijn bij haar kinderen. Op haar eigen blog www.mamamaai.nl schrijft ze bijna dagelijks.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

6 thoughts on “Column | Snoepkontjes

 1. Ach ja, dat snoepen! Bij het winkelen toen hij nog heel klein was werd hem bij de kassa vaak al een lolly aangeboden, die ik dan altijd weigerde met de mededeling dat hij nog helemaal niet bekend was met snoep en dat ik dat voorlopig zo wou houden.

  Ik heb het kunnen afhouden totdat zoonlief met 2,5 naar de peuterspeelzaal ging. Aldaar werd hij in rap tempo bekend met het fenomeen snoepen. Héle zakken (absurd!) werden er uitgedeeld als verjaardagstractatie, echt vreselijk. Maar ja, je wil je kind het ook weer niet helemaal onthouden dus ging de zak in een pot en mocht hij er af en toe wat uit. Als ze eenmaal op de basisschool zitten is er helemaal geen houden meer aan.

  Wij hebben een tijdje geleden al een snoepprotocol thuis ingevoerd, waar we ons helaas niet altijd aan (kunnen) houden maar wij doen ons best. Het is natuurlijk soms ook best lekker een snoepje maar de ervaring leert dat als een kind eenmaal een snoepje neemt er een rem los gaat en er nog een wil, en nog een, en nog een. Hij mag in principe door de week helemaal geen snoep meer en dat gaat af en toe gepaard met een hoop gemopper van zijn kant maar als hij een paar dagen niet gesnoept heeft dan taalt hij er ook niet meer naar.

  Om een lang verhaal kort te houden, ik geef je groot gelijk!

 2. Dank je voor je reactie Jo, het is ook moeilijk. Gisteren dus kindjes op het veldje vlak voor etenstijd hele zakken vol snoep, chips en pakjes drinken. Mijn kindjes mochten niet van mama, heel sneu gelukkig maar voor heel even. Ze spelen snel verder en zijn het alweer vergeten, pfiieeew, dat ging best makkelijk gelukkig

 3. Wat goed van je, ik hoop dat je het vol kunt houden. Op de basisschool wordt het wel heeeeeel moeilijk hoor! Mijn kids mogen er 1 per dag en dat vind ik eigenlijk al te veel maar sommige kinderen krijgen voor tussen de middag snoep mee bij het overblijven, sommigen zelfs om uit te delen. Ik kan me daar vreselijk kwaad om maken, als je je eigen kind dat spul wilt geven prima maar ik voel het als bemoeienis met mijn keuze in opvoeding als mijn kind van een ander snoep krijgt tussen de middag.

 4. Ik vind het een hele lastige. Zo mag hier een vriendje geen computerspelletjes doen. Hier mag dat wel en ik vind dat iemand anders niet hoeft te bepalen of hier wel of niet gecomputerd wordt en hoe lang. Want vriendje wordt gevraagd als hij wordt opgehaald of hij spelletjes op de computer heeft gespeeld. Ik ga mijn regels hiervoor niet veranderen. Als ze het niet eens zijn hiermee dan moeten ze hem hier niet meer laten spelen. Daarbij worden computerspelletjes op deze manier enorm interessant. Juist omdat hij het niet mag. Hier mogen ze wel spelletjes doen en ik geloof dat de wii voor het laatst vorig jaar heeft aangestaan. Hetzelfde geldt voor snoepen. Ze mogen hier snoepen. Wij bepalen hoeveel en er gaan dagen soms zelfs een week of meer voorbij voordat ze hier vragen om een snoepje.Ik denk dat snoep op jouw manier een enorme aantrekkingskracht krijgt. Ik wens je echt veel succes met het vasthouden aan je idealen maar ik persoonlijk denk dat het averechts gaat werken.

 5. Wij hebben zelden snoep in huis, onze kids mogen wel gewoon snoep maar ik koop ze niet. Van jarigen van school/feestjes krijgen ze geregeld snoep mee en dat vind ik dus meer dan genoeg. Ik moet wel bekennen dat we (bijna) standaard koekjes in huis hebben. Zo lang ze met mate eten vind ik het goed en hier in huis geldt zonder toestemming mag er geen lekkers gepakt worden.
  Knap dat je er zo mee omgaat hopelijk houd je het vol en zeker wanneer ze op school zitten.

 6. Ik ben ook benieuwd of we het gaan volhouden, ik hoop het wel. Toch denk ik @ Sandy dat het pas averechts gaat werken als je iets gaat verbieden zoals je schrijft bij dat computerspelletje. Dat is hier niet het geval. Ze krijgen zat maar wel willen het graag in de hand houden. Zoals ik schreef mogen ze een beker limonade per dag maar hebben ze daar bijna nooit interesse in. Ik biedt het ze uit mezelf ook niet aan. Maar als ze willen mag het. Snoep hier in huis kennen ze niet, vragen ze ook niet om. Als we bij iemand anders zijn krijgen ze af en toe wat, maar elke dag of meerdere keren per dag vind ik niet nodig en ongezond.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top