Je bent hier
Home > Columns > Column | Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Column | Ieder nadeel heeft zijn voordeel

voordeelDaar zit ik dan, zoals ik regelmatig zit, geïnstaleerd aan de keukentafel. Voor me mijn tablet, onder mijn vingers mijn toetsenbord en een verse bak koffie binnen handbereik. Het zal voorlopig de laatste maandag zijn dat ik zo zit, in een doodstil huis. Volgende week hebben de kinderen vakantie, dan is het gedaan met de rust. Maar ook daar zitten de nodige voordelen aan. Dan hoef ik zes weken lang de wekker niet te zetten.

Elk nadeel heeft zijn voordeel ook al kost het soms even tijd om dat in te zien. Inmiddels kan ik zelfs genieten van het feit dat ik geen paarden meer heb. Ik hoef niet onrustig meer te worden als het ’s nachts onverwachts gaat onweren en mijn viervoeters nog buiten lopen. Ik hoef ’s morgens niet eerst naar mijn stal om ze te voeren en ’s avonds niet naar de wei om ze binnen te doen. Ik hoef geen pijn in mijn buik te krijgen van de plons water in mijn bak die het longeren haast onmogelijk maakt. Ik hoef de buurman niet te bellen om te vragen of hij nog een paar balen hooi voor me heeft of een pak kuilgras. Ik hoef straks zelfs, halverwege de winter, de dam stront die in mijn stallen ligt opgehoopt, niet op de mestverspreider te kruien. Ik hoef nooit meer ’s avonds naar buiten om de paarden een laatste plak hooi te geven en de lamp uit te doen dus ook niet als het pijpenstelen regent of stervenskoud is.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, ook de nadelen waar ik de nadelen nog niet echt van ondervind. Sommige nadelen lijken op het eerste gezicht helemaal niet zo nadelig te zijn maar vooral de nodige opluchting teweeg te brengen. Die nadelen zullen in dat geval nog wel komen maar, mezelf kennende zal ik ook daar dan al snel de voordelen van in gaan zien. Ik ben niet het type wat bij de pakken neer gaat zitten. Ik slik even, neem een hap lucht en ga door.

Vooral nu, ik sta open voor alle positieve en/of negatieve zaken die op mijn pad zullen komen. Ik ben er klaar voor, ik kijk uit naar alle ontwikkelingen die ik met mijn gedrag op gang heb gebracht. Ik ben niet van het afschuiven, neem het liefst zelf de verantwoording van niet alleen mijn eigen gedrag maar ook het gedrag wat ik met mijn gedrag bij anderen heb uitgelokt. Ik ben altijd op zoek naar oplossingen in mezelf. Ik houd er niet van om afhankelijk te zijn van het gedrag van anderen. In plaats van anderen te overtuigen van hun fouten, leer ik mezelf liever een manier aan om met hun fouten te leren leven zonder mezelf van mijn stuk te laten brengen.

Zij kwetsen mij niet, ik heb me hooguit door hun gedrag laten kwetsen maar daar ben ik wel zelf bij. Zij beledigen me niet, ik heb me hooguit door hun uitspraken laten beledigen maar daar ben ik altijd nog zelf bij. Dat beseffende betrap ik mezelf er steeds vaker op dat ik hoop dat sommige mensen zich van hun slechtste kant laten zien zodat ik mezelf kan testen. Testen in hoeverre ik inmiddels tegen hun nukken opgewassen ben en desnoods constateren waar ik nog aan moet werken aan mezelf. Het lukt me steeds beter om de rust te bewaren, mijn schouders op te halen en met een glimlach verder te gaan. Steeds vaker kan ik met trots terug kijken en mezelf een schouderklopje geven omdat ik een snoeiharde sneer met een dankbare glimlach in ontvangst heb kunnen nemen.

Karina Andeweg
Ik ben Karina Andeweg en moeder van twee kinderen; Ruud (3 maart 2003) en Maaike (28 februari 2007). Het is mijn streven om het leven niet al te serieus te nemen en er niet te zwaar aan te tillen. In mijn columns hoop ik regelmatig een lach en soms een traan van herkenning op jullie gezicht te kunnen brengen en gun ik jullie een kijkje in mijn leven..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top