Je bent hier
Home > Columns > Borstvoedingsmaffia

Borstvoedingsmaffia

Baby langer aan de borst kopte de Telegraaf enige tijd geleden. Minister Klink heeft besloten dat baby’s langer borstvoeding moeten krijgen. Het percentage jonge moeders dat tenminste zes maanden haar baby aanlegt, dient te worden opgeschroefd van 25 naar 60 procent. Het voorstel wordt besproken in de Ministerraad. Waar bemoeit die vent zich mee? Heeft hij zich ooit wel eens verdiept in de materie borstvoeding. Eergisteren een stukje over langer aan de borst en gisteren een artikel over eerder aan de koemelk, weet jij het nog?
Bij sommige vrouwen verloopt het voeden “vlekkeloos” en leggen met gemak hun kleine zes maanden of langer aan. Maar er zijn ook hordes vrouwen waarbij het niet zo makkelijk gaat. Niet genoeg voeding, tepelkloven tot bloedens toe, te kleine tepels of een huis vol kleine kinderen zodat ieder rustmoment ontbreekt.
Zelf heb ik mijn kinderen ruim zes maanden gevoed. Aan de ene kant super handig, altijd alles bij je. Soms lastig, als ik weer eens last had van enorme melkoverschotten.
Daar komt bij dat minister Klink nooit last heeft gehad van lekkende borsten, waar je meestal last van hebt als je een leuk topje aan hebt en bij de super loopt, of in het ergste geval tijdens een vergadering met meestal alleen maar kerels aan de vergadertafel, zodat je het liefst heel diep door de grond zakt. Of dat je zulke enorme borsten hebt dat je de hele crèche van voeding kunt voorzien.
Eigenlijk zou iedere man verplicht twee weken de baby moeten aanleggen. Kunnen ze ook eens ervaren hoe dit voor sommige vrouwen voelt.
Dan zijn er altijd vrouwen die er maar op aan blijven dringen dat je vooral moet doorzetten. Niet opgeven, dan lukt het vanzelf wel. Wanneer dringt het nou eindelijk eens tot ze door dat het bij sommige vrouwen echt niet lukt. Je zou er nog een complex door krijgen.
Mogen we helemaal niks meer zelf beslissen? Krijgt iedere kraamvrouw in de toekomst een half jaar thuis controle om te kijken of ze zich wel netjes aan het voedingsschema van Klink houdt?
Als je dan eindelijk van de borstvoeding af bent dan houdt het consternatiebureau in de gaten of je je wel aan hun voedingsschema houdt. De eerste maanden geen groente, geen fruit, geen brood. Melk moeten ze en dan opvolgmelk en daarna opvolgopvolgmelk en als je geluk hebt mogen ze op een dag zomaar een bordje pap.
Ook verzinnen ze ieder jaar wat nieuws. Dan mag dit weer niet, dan dat weer niet. Stapelgek word je er van. Als ik vergelijk wat mijn oudste mocht en wat mijn jongste mag dan snap ik er echt niets meer van. Het gekke is alleen dat ze wel allemaal gewoon groot worden.
Doe mij dus een lol en laat ons lekker met rust. Laat iedere vrouw zelf uitmaken waar ze zich het prettigst bij voelt en wat ze haar kind te eten geeft. Daar hebben we geen kerel voor nodig. Dat kunnen wij heel goed zelf beslissen.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Borstvoedingsmaffia

 1. Hallo Ingrid,

  Ik ben het aan de ene kant helemaal met je eens. Een ander heeft zich niet te bemoeien met wat je je eigen kindje te eten geeft. Maar voel mij wel genoodzaakt toch “de natuur” er even bij te nemen.
  Iedere vrouw die zwanger is ontwikkeld melkklieren, hierdoor krijgen we die lekkere onmens grote borsten. Als de vrouw eenmaal bevallen is zijn er maar weinig vrouwen die geen melk produceren. Zelfs een heleboel vrouwen die om wat voor manier of om welke reden dan ook een borstoperatie hebben ondergaan kunnen nog melk aanmaken.
  De natuur zorgt ervoor dat er een kindje in 9 maanden in je groeit EN dat je daarna zelf met je eigen lichaam en bloed melk aanmaakt voor je kindje. Ik persoonlijk vindt het dan ook niet meer dan normaal dat je deze voeding ook aanbied aan je kindje. Tuurlijk zijn er situaties waarbij een vrouw niet lang kan voeden. Maar al zouden een heleboel vrouwen van tevoren een cursus borstvoeding krijgen van Minister klink dan weet ik zeker dat veel vrouwen veel minder last hebben van kloven, volle borsten en alle andere ongemakken.
  Dit houdt in dat ik het in veel (dus niet alle) situaties zo jammer vindt dat er van tevoren al wordt besloten om de fles maar te geven. Als ik dan hoor dat vrouwen onderandere deze beslissing nemen omdat de baby dan eerder doorslaapt, de papa er ook uit kan voor een fles, het lekker makkelijk is, de baby eerder ergens anders kan slapen of andere slappen excuses. Ja dan vindt ik dat echt wel heel egoistisch en erg. Het is toch het beste wat je je kindje kan geven, het wordt tenslotte helemaal voor jouw kindje gemaakt, afgepast aan je kindje en het is een samenspel tussen baby en mama. Mijn persoonlijke mening, iets mooiers kan je je kindje niet geven.
  Je zal er dan ook niet raar van staan te kijken dat ik al dik 16 mnd voedt.

  Ik wil hiermee niemand voor de borst stoten, want er zijn al genoeg discussies over wel of niet borstvoeding, maar toch vindt ik dat dit wel aansluit op de column zoals geschreven. Mochten vrouwen zich aangesproken voelen, sorrt hiervoor, niet mijn bedoeling…!
  Eenieder kiest zelf of ze wel of niet de borst wil geven, en daar heeft een ander zich niet mee te bemoeien, maar dit is hoe ik ernaar kijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top