Je bent hier
Home > Lifestyle > Boeken > Boek Recensie – Lena is in de war

Boek Recensie – Lena is in de war

Lena is in de war boek‘Lena is in de war’ van Margreet Krottje

Het boek met mooie zwart/wit illustraties telt 49 bladzijden. Toen ik het boekje inkeek en wat begon te lezen, greep het me zo aan dat ik het in één keer uitgelezen heb. Het verhaal geeft een aangrijpend inkijkje in de wereld van gevoelens van eenzaamheid, schuldgevoel, onzekerheid en isolement van Lena – 10 jarig meisje – die misbruikt wordt.

Als de nieuwe vriend van Lena’s moeder bij hen komt wonen, is Lena erg blij. Ze heeft altijd al een papa willen hebben, want haar echte vader kent ze niet. In eerste instantie is het fijn dat Frits er is, maar na een tijdje helemaal niet meer. Frits doet nare dingen bij haar. Niemand weet het en Lena is er heilig van overtuigd dat het door haar komt. Frits zegt dat ze zo mooi is. Ze wil dat het stopt en dat hij haar niet meer komt opzoeken. Steeds verder trekt Lena zich terug en voelt zich erg schuldig en is bang dat iedereen het ziet dat het door haar komt dat Frits nare dingen doet bij haar.
Niemand mag het weten, het is een groot geheim en ze voelt zich enorm alleen. Ook op school trekt ze zich steeds verder terug. Ook met haar beste vriendin gaat ze niet meer om en ze voelt zich alleen nog maar veilig in de buurt van Pieter die gepest wordt. Ze trekt haar haren uit haar hoofd waar mama erg boos om wordt en haar zegt daarmee eens te stoppen. Dat wil ze zelf ook wel, maar dat kan ze niet. Ook krijgt ze steeds meer buikpijn en kan zich niet goed meer concentreren in de klas op school. De juffrouw is ook al een paar keer erg boos op haar geworden omdat ze niet reageerde. Lena is in de warIk vind het een heel erg begrijpelijk, laagdrempelig en mooi geschreven boekje vanuit de gevoelens van een kind dat misbruikt wordt. Erg aangrijpend ook.
Volgens mij is dit boekje een absolute aanrader voor mensen die met kinderen werken, zeker ook voor therapeuten die met kinderen werken met dergelijke ernstige achtergrond. Een meerwaarde zou het ook kunnen zijn voor studenten van sociaal pedagogische opleidingen.

Kortom, het is een kort maar krachtig boekje met een duidelijke boodschap; praten over dit moeilijke onderwerp is noodzakelijk om misbruik te stoppen in plaats van negeren, doodzwijgen, liever wegkijken, want dan kan misbruik doorgaan. Er is hulp nodig om misbruik te laten stoppen, een slachtoffer komt er zelden alleen uit. Hoe eng het ook is, het is heel belangrijk dat het slachtoffer iemand opzoekt waarmee die kan praten!

Tot slot, ‘Lena is in de war’ kan troost en herkenbaarheid bieden voor iemand die zo’n vreselijke situatie heeft meegemaakt, denk ik. De schrijfster heeft ragfijn het gevoel overgebracht waar een kind in zo’n situatie door heen gaat.

Het  boek ‘Lena is in de war is verkrijgbaar bij alle (online) boekwinkels en via Prachtboeken.nl. Het boek verschijnt  in een paperbackuitgave (ISBN: 978-94-91886-04-1) van 10 euro en is geschikt  voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

Saskia Born
Saskia Mes-Born is getrouwd en moeder van twee dochters. Naast het moederschap schrijft ze graag werkt ze als ZZP-er als clown Jip
https://www.mommyonline.nl

4 thoughts on “Boek Recensie – Lena is in de war

  1. Een heel mooi en verdrietig boekje dat je inzicht in de gedachte van een meisje dat thuis misbruikt wordt. Absoluut een aanrader voor studenten in de hulpverlening maar zeker ook aan leerkrachten aan te raden. Eigenlijk voor iedereen dat met kinderen te maken heeft, privé of professioneel.

  2. Het lijkt me heel moeilijk hier goed over te schrijven. Zo te lezen dus knap gedaan! groeten hopelijk helpt het kinderen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top