Je bent hier
Home > Lifestyle > Boeken > Boekrecensie | De kraamhulp van Esther Verhoef + Winactie

Boekrecensie | De kraamhulp van Esther Verhoef + Winactie

9200000021800200Wie kent Esther Verhoef nou niet? Ze is een van de succesvolste schrijvers van Nederland en heeft al heel wat psychologische thrillers en romans op haar naam staan, waarvan bijna 1,8 miljoen exemplaren zijn verkocht. Verhoefs werk is in tal van landen verschenen en meerdere malen bekroond en genomineerd.

In februari verscheen haar boek De kraamhulp – een thriller die volgens recensies ‘beklemmend’ is en vol ‘nagelbijtende spanning’. Ik was dan ook reuze nieuwsgierig toen dit boek op de deurmat viel; niet alleen omdat ik van thrillers houd, ook omdat mijn eerste bevalling vrij pittig was en ik toen kennismaakte met een merkwaardige kraamverzorgster die vreemde adviezen gaf.

Verhoefs schrijfstijl is losjes, beeldend en toegankelijk. Met korte zinnen word je meegevoerd in het verhaal van Dineke Vos, die zojuist is bevallen van haar eerste kind, maar noodgedwongen in bed moet blijven liggen vanwege bekkeninstabiliteit. Vanaf het begin weet je al dat de kraamhulp Hennequin Smith psychopathische trekjes heeft en iets ergs van plan is, maar dat maakt het verhaal niet minder spannend. De korte hoofdstukken worden afgewisseld in scènes waarin je door de ogen kijkt van vrijwel alle hoofdpersonages, onder wie Hennequin Smith, Dineke Vos en Miriam. Miriam is een politieagente die Hennequin ervan verdenkt haar man te hebben vermoord, de broer van Miriam, en gaat zelf op onderzoek uit. Gaandeweg het lezen kom je steeds meer te weten over het verleden van de gevaarlijke kraamhulp; tegelijkertijd zit je middenin het verhaal van het kwetsbare gezin dat nog erg moet wennen aan het nieuwe wereldwondertje, dat de kraamverzorgster neerbuigend ‘garnaal’ noemt. De kraamhulp maakt gebruik van de kwetsbaarheid van het gezin; ze weet op slinkse en uitgekookte wijze hun vertrouwen te winnen en ongemerkt een wig te drijven tussen Dineke en haar man Oscar.

Ik las het boek tussen de bedrijven door. Als ik m’n zoon van school moest halen moest ik noodgedwongen stoppen met lezen. Ik betrapte mezelf erop dat ik dan nog met mijn gedachte bij het verhaal zat, alsof ik even tussen werkelijkheid en fantasie in zat. Ik moest er echt weer even van loskomen, wat ik een goed teken vind. Daarnaast was ik erg nieuwsgierig naar hoe het verhaal verder zou gaan. Het verhaal deed me een beetje denken aan één van mijn favoriete films: The hand that rocks the cradle, waarin een kwaadwillige vrouw uit wraak een gezin tracht te ruïneren. Qua taalgebruik van de personages viel me wel een pietluttig detail op: ze zeggen bijvoorbeeld allemaal ‘zo meteen’. Het zou nóg realistischer overkomen als dit werd gevarieerd met synoniemen als ‘dadelijk’ of ‘straks’, zoals in het echte leven ook niet iedereen hetzelfde woordgebruik heeft. Daarbij viel me op dat Verhoef soms in herhaling valt wat betreft bepaalde aspecten, alsof ze nog het geheugen van de lezer probeert op te frissen. Niettemin vind ik De kraamhulp een pakkend boek dat lekker wegleest en mijn aandacht vasthield tot het verrassende, wrange einde, en ik ondanks het thema prima geschikt vind voor zwangeren en pas bevallen vrouwen. Mits ze fantasie en werkelijkheid gescheiden kunnen houden.

ISBN: 9789041425805
Prijs: € 24,95
Verschenen: Februari 2014
Uitvoering: Gebonden
Paperback: € 19,95
Winnen!
Ben je na het lezen van dit stuk nieuwsgierig naar het boek geworden? Mommyonline geeft 2 exemplaren weg.
Kans maken?
 –Like Mommyonline op Facebook
– Share de winactie op Facebook
– en laat hieronder een berichtje achter dat je meedoet.
De winactie loopt tot en met vrijdag 25 juli 2014. Op maandag 28 juli 2014 zal de winnaar hier bekend worden gemaakt.gesloten
Yvonne van der Wal
Hoi! Ik ben Yvonne (1975), moeder van twee kinderen, auteur van drie boeken en ik ben naast schrijven tevens dol op alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Hier kan ik deze passies mooi met elkaar combineren!
http://www.yvonnevanderwal.nl/

22 thoughts on “Boekrecensie | De kraamhulp van Esther Verhoef + Winactie

 1. Ik doe graag mee… we zullen geen kindjes meer krijgen dus nu durf ik ‘m wel te lezen 🙂
  Tot nog toe zie ik deze actie niet op facebook staan maar zodra ik ‘m tegen kom zal ik ‘m even delen!

 2. Lijkt me een heerlijk spannend boek!
  Gelukkig heb ik geen kraamhulp meer nodig in de toekomst.

 3. Lijkt me super om te winnen! Een goed boek om de vakantie door te komen!

 4. ik doe graag mee, … leuk !!! Binnenkort vakantie dus weer volop tijd en zin om te lezen.

 5. Ik lees al vele recensies van dit boek dat het beste boek van Esther Verhoef. Nu jullie stukje weer. Ik wil dan ook graag dit boek nu gaan lezen!

 6. graag wil ik kans maken op dit boek van Esther Verhoef, die een heel goede schrijfster is

 7. Gelukkig al twee bevallingen meegemaakt. Ons gezinnetje is compleet dus ik kan met een gerust hart het boek lezen. Ik maak graag kans.

 8. Ik hou wel van boeken van Ester Verhoef en lezen is echt mijn hobby. Heerlijk straks vakantie en hopelijk dit boek straks bovenop de stapel.

 9. Super zeg , ik doe graag mee.
  Ik ben zeer benieuwd naar dit boek 🙂

 10. het lijkt me erg spannend dus heb meteen gedeeld op Facebook!

 11. Ik heb zelf al 3 kraamperiodes achter de rug en moet zeggen dat ik redelijk tevreden hierover was. Ik ben super benieuwd naar dit boek, zeg maar het andere kant van het verhaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top