Je bent hier
Home > Carrière > Je Bloggroei Analyseren, Zo Doe Je Dat

Je Bloggroei Analyseren, Zo Doe Je Dat

Inmiddels blog ik heel wat jaartjes en hoewel het een onderdeel van mijn onderneming is, heb ik mijn blogcijfers nooit echt in kaart gebracht. Uiteraard weet ik hoeveel bezoekers mijn blog maandelijks aantrekt en wat mijn sociale media volgers stand is, maar wat ik nou precies aan mijn blog uitgeef of zelfs binnen haal heb ik nooit op een rijtje gezet. En gezien ik graag meer inzicht en verheldering over alle aspecten dat met mijn blog te maken heeft wil krijgen ben ik mijn bloggroei gaan analyseren. Door alles goed op een rijtje te zetten en bij te houden kan ik voortgang en groei van mijn blog in kaart brengen. Daarnaast is het de bedoeling dat dit overzicht stimulerend gaat werken, beter gezegd: mij aansporen om nog harder te werken of indien wenselijk dingen anders aan te pakken.

Heb jij een eigen blog of denk je eraan om een blog te starten? Dan doe je er zeker goed aan om verder te lezen. Ik heb voor jou de belangrijkste punten uitgewerkt zodat ook jij gelijk mee aan de slag kan gaan.

Breng jouw blog groei in kaart

Blog Uitgaven
Ieder blog kost geld, zeker in de beginperiode. Denk bijvoorbeeld aan je domein en hosting, dit zijn vaak de eerste kosten verbonden aan jouw blog. Daarnaast, afhankelijk van jouw blogonderwerp, koop je geregeld producten dat voor je blog bestemd zijn. Dit zijn allemaal kosten dat je bij dient te houden. Noteer iedere cent dat je aan jouw blog uitgeef bijvoorbeeld in een notitieboekje. Dit zal je een goede beeld van jouw blog uitgaven geven. Het is goed om naast te weten waaraan je jouw geld aan uitgeeft ook te beseffen hoeveel je blog jouw maandelijks of jaarlijks kost. Het bijhouden van je uitgaven is het eerste stap bij het begrijpen van je financiële gedrag oftewel situatie. Daarnaast zijn dit de gegevens dat je bij eventueel aangifte doen nodig zal hebben.

Blog inkomsten
Naar mate jouw blog groeit zal je aanvragen voor eventuele samenwerking binnenkrijgen en hiermee inkomsten uit je blog gaan genereren. Erg mooi natuurlijk maar vergeet vooral niet dat, met het verdienen van geld met je blog, je langzaam maar zeker ook aan de Belastingdienst moet gaan denken. Nou is het zo dat je met één of twee samenwerkingen jij je nog niet druk hoeft te maken. Maar ga je met regelmaat een betaald samenwerking aan dan komt het doen van aangifte in het spel. Het is daarom belangrijk om naast je uitgaven ook jouw inkomsten goed bij te houden. Niet puur omwille voor de Belastingdienst maar zeker ook voor jezelf. Een groei in jouw blog inkomsten motiveert tenslotte om nog harder te werken en haalbare doelen te stellen. En dat komt jouw blog weer ten goede.

Blog statistieken
Bloggen is fun, dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar plezier in het bloggen wordt pas écht leuk en interessant wanneer je weet dat je blog ook daadwerkelijk lezers aantrekt. Wil je serieus met je blog aan de gang dan is het goed om jouw blogverkeer in kaart te brengen. Zo kun je precies meten hoeveel mensen je blog bezoeken en de groei hierin bijhouden. Maar ook kun je gericht doelen stellen en ernaar toe werken. Kom je door middel van je bezoekersstatistieken er achter dat velen via een bepaald kanaal binnenkomen dan is het raadzaam hierop in te spelen en je focus daarop te leggen. Met andere woorden; als je weet via welke links en kanalen bezoekers op jouw blog komen, kun je jouw blog gerichter promoten en zo nog meer lezers aantrekken. Daarnaast kun je aan de hand van je statistieken ook zien welke artikelen/pagina’s het goed doen en dus meer van soortgelijke artikelen schrijven. Maar ook deze optimaliseren. Samengevat: Door je bezoekersstatistieken te kennen kun je niet alleen je groei bijhouden maar ook zien welke kanaal het meest bezoekers oplevert en populaire artikelen achterhalen.

Social media statistiek
Houd per maand per kanaal bij wat jouw volgers aantallen zijn. Stel voor jezelf als doel om maandelijks met een bepaald aantal volgers te groeien en werk hier naar toe. Begin bijvoorbeeld met een maandelijkse toename van 10 nieuwe volgers en streef ernaar dit te behalen. Gaat dit prima dan kun je in de daarop volgend maand de te behalen aantal van 10 nieuwe volgers naar bijvoorbeeld 15 of 20 verhogen.

Tips: Voor het bijhouden van bovengenoemde punten is Excel een zeer geschikt middel. Maar ook vind je online een boel spreadsheet om uit te printen en gebruik van te maken.

Visualiseren van jouw blog gegevens

Wanneer je alle punten in orde hebt is het raadzaam ieder onderdeel in een grafiek te zetten en bij te houden. Maak via bijvoorbeeld Excel een grafiek aan. Je kunt per onderdeel een aparte spreadsheet maken of alles in één sheet verwerken en ieder onderdeel een ander kleurtje toekennen. Een goed uitgewerkte grafiek is overzichtelijker en geeft net wat meer inzicht. Je laat in één oogopslag zien wat je groei is. Het is het bewijs dat jouw blog groeiend is of dat je dingen anders zou moet gaan aanpakken.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top