Je bent hier
Home > Columns > Bekkenbodemspieren: vergeten spieren of taboe onderwerp?

Bekkenbodemspieren: vergeten spieren of taboe onderwerp?

De bekkenbodemspieren, waar zitten die ook alweer? Wanneer je zwanger geweest bent dan wordt je daar door je lijf danwel door verloskundige of kraamverzorgster wel op gewezen: centraal en diep weggestopt, maar zeer functioneel wanneer het aankomt op blaas, anus, vagina etc. Je wordt dan vooral gewezen op wat er allemaal kan gebeuren wanneer ze niet voldoende goed terug in shape komen na de rampspoed voor je lijf die ‘bevalling’ heet. Een greep uit de mogelijkheden: verzakking van je baarmoeder of andere organen, incontinentie, een matig sexleven….need I say more? Trainen dus die spieren, maar hoe?

Zwangerschapsgym helpt je wel een beetje op weg, maar doen deze spieren door ouderdom, menopauze, of anders nog: vaginisme, niet wat ze moeten doen dan is het een stuk lastiger tot een juiste training te komen. Het zijn ook geen biceps of triceps waar je met gewichten in de sportschool in de weer kunt, beetje laten zien wat je in huis hebt. Nee, om deze spieren hangt zelfs een beetje een taboesfeer. Ze zorgen er immers voor dat allerlei gaten in je lichaam een beetje dicht blijven wanneer nodig en liggen alleen daarom al gewoonweg in de intieme sfeer. Ook wanneer het gaat om het onderwerp (betere) sex; bekkenbodemspieren in goede conditie zorgen ook voor kwalitatief betere sex aangezien het krijgen van een orgasme hiermee in verband staat. Voor velen (nog steeds) een taboe onderwerp. Toch komt het onderwerp ‘seks na de bevalling’ steeds vaker voor in tijdschriften. De kwantiteit is meestal de dupe wanneer de baby er is, dus qua kwaliteit willen we er niet ook nog eens op inleveren natuurlijk! Dus, je buik en overtollige kilo’s wegwerken zou zeker niet je enige prioriteit mogen zijn wat je lijf betreft na de bevalling; train deze spieren, wacht er niet mee, aan de slag.

De Pelvic Wand is een zeer efficiënt hulpmiddel om de bekkenbodemspieren makkelijk en zonder al te veel en te lange inspanning effectief te trainen. Deze ’tampon’ is ontworpen door een professor dmv en na grondig onderzoek naar het hoe en waarom van de werking van dit hulpmiddel. Je brengt het in als een tampon en dan knijpen maar. Slechts een paar minuten per dag trainen met behulp van de Pelvic Wand doet hetzelfde als de godganse dag die spieren aanspannen en ontspannen. Scheelt zeeën van tijd en inspanning: DOEN

Voor meer informatie of om de C.O.M.E Pelvic te bestellen bezoek dan de site van smartmama

9 thoughts on “Bekkenbodemspieren: vergeten spieren of taboe onderwerp?

  1. hoi,prima tip. maar de meeste vrouwen willen daar niet aan denken om iets in hun vagina te stoppen.
    zeker niet wanneer je flink onder de hechtingen heb gezetten. of is het na 6 a 8 weken ook nog op tijd.
    groetjes leesgraag

  2. hoi leesgraag (en anderen),

    Het is inderdaad niet het eerste waar je aan denkt direct na een bevalling. Het is wel het verstandig om zsm na de bevalling ‘in de weer’ te gaan met de bekkenbodemspieren. Dat je daar niet meteen allerlei hulpmiddelen bij wilt gebruiken is logisch (je hebt ook niet meteen weer sex en gaat ook niet meteen alweer in de weer met tampons). Aangezien dit hulpmiddel zo effectief is voor deze zo belangrijke spieren zou je als vrouw zelf moeten bepalen wanneer je het aankunt om op deze manier te gaan trainen. Dat is dus ook nog steeds heel effectief een aantal weken na de bevalling. In Nederland wordt weliswaar in de ‘after birth’ periode wel gewezen op het belang van het terug in shape krijgen van je bekkenbodemspieren, maar bij lange na niet intentsief en goed genoeg naar mijn idee. Kijk naar bijvoorbeeld Frankrijk: daar is het echt een enorme issue om als vrouw goed met deze spieren bezig te zijn om latere klachten en problemen in het vrouwenlichaam te voorkomen. Hoe ‘makkelijker’ dit gemaakt wordt, hoe sneller en intensiever vrouwen dit zullen gaan doen. Vandaar de introductie van de Pelvic wand ook op de Nederlandse markt. Groet, smartmama

  3. Dat klinkt inderdaad wel goed, maar ook ik ben van mening dat het voor veel vrouwen een drempel zal zijn om de eerste 4-6 weken na de bevalling zo iets te gaan gebruiken. Het is in die periode toch wel een heel gevoelig plek. Voor de dames die het wel doen, denk ik dat het wel effectief zal zijn.

  4. Even voor de duidelijkheid inzake dit hulpmiddel: het is niet perse de bedoeling dat het direct na de bevalling wordt gebruikt. Het is voor iedere vrouw die bevallen is wel van belang om aandacht te besteden aan haar bekkenbodemspieren, maar deze Pelvic Wand kan door iedere vrouw, welke leeftijd ook en om welke redenen ook, gebruikt worden voor training. Ook vrouwen in de meno pauze die te maken krijgen met verslappende bekkenbodemspieren bijvoorbeeld, of vrouwen die ver na de bevalling toch last krijgen van verzakking van organen als gevolg van te slappe bekkenbodemspieren etc.

    Niet dat alle net bevallen moeders nu de rillingen over het lijf lopen bij de gedachte dit voor het juiste effect meteen zouden moeten gaan gebruiken. :). Trainen met deze Pelvic Wand heeft een positief effect op de bekkenbodemspieren op welk moment je hiermee gaat trainen!

  5. ik vroeg me af het het precies werkt. Is het een gewichtje waarbij je dus je bekkenbodum aan moet spannen om hem binnen te houden? Of werkt het anders?

  6. Hoi Linda,
    Nee, het is een speciaal gevormd hulpmiddel wat je inbrengt zoals een tampon. Achter deze ‘vorm’ zitten hele studies van het vrouwelijk lichaam uiteraard (na te lezen in brochure op de site). Na inbrengen hoef je alleen maar op de gebruikelijke manier (zoals je ook zonder hulpmiddel zou doen) je bekkenbodemspieren aan te spannen. Na 6 minuten trainen met dit hulpmiddel bereik je hetzelfde als 2.5 uur trainen (aanspannen van de spieren dus) zonder dit hulpmiddel. Het hele idee is om op een simpele manier heel effectief te trainen zodat veel meer vrouwen dit ook daadwerkelijk gaan doen. Voorkomen is beter dan genezen. Echter is dit hulpmiddel ook heel goed inzetbaar wanneer er daadwerleijk problemen optreden zoals urineverlies of iets anders. Pelvic Wand is eigenlijk te alle tijde te gebruiken voor het versterken van deze spieren. Vandaar dat ook fysiotherapie prakrijken interesse tonen in dit hulpmiddel. Groeten!!

  7. Hallo Lindelein,
    Door het handvatje uit de pelvic wand te trekken kun je checken of je de juiste spieren aanspant en of je dat krachtig genoeg doet. Door de kracht die je op de pelvic wand zet gaat dat handvatje namelijk naar boven bewegen tijdens aanspanning en weer naar beneden wanneer je weer ontspant. Trainen met de pelvic wand kun je dus niet fout doen en de beweging van het handvat helpt je te checken of je het goed of goed genoeg doet. Beweegt het handvat niet dan span je of niet de juiste spieren aan of je doet dat niet krachtig genoeg. Oefen net zo lang totdat je het te pakken hebt.

  8. Ik ben op zoek naar iets wat de bekkenbodemspieren tijdens de zwangerschap (ik moet nu nog 11 weken) traint. Is de Pelvic Wand daarvoor geschikt of is dit alleen bedoeld voor de (uitgerekte) spieren na de bevalling?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top