Je bent hier
Home > Columns > Anti-inbraaktips: hoe beveilig je je woning zo veel mogelijk?

Anti-inbraaktips: hoe beveilig je je woning zo veel mogelijk?

Je moet er toch niet aan denken. Inbraak. Laptop weg. De dure vaas van je overleden oma weg. iPad verdwenen. Fototoestel foetsie. Nog erger: je fototoestel met daarin nog het geheugenkaartje waarop je mooiste herinneringen staan opgeslagen. Dat laatste lijkt me het allerergste van een inbraak – naast de inbreuk op je privacy. Spullen kun je vervangen, die kun je verzekeren. Maar fotomomenten ben je voorgoed kwijt.

Inbrekers zijn vaker actief dan je denkt. Zo woon ik in een relatief rustige, kindvriendelijke buurt waar weinig gebeurt. Althans, dat dacht ik. Want toen ik onlangs op politie.nl mijn postcode invoerde om te bekijken wat er zoal gebeurt in onze wijk, schrok ik me een ongeluk. De afgelopen drie weken was er maar liefst 24 (!) keer ingebroken, of is het in elk geval geprobeerd. De laatste keer was een paar dagen geleden, het gebeurt dus bijna dagelijks! Mijn God, straks zijn wij misschien aan de beurt! Ik ging direct op zoek naar tips tegen inbraak. Ik deel ze graag met jullie!

  • Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Meld nooit, echt nóóit op social media dat je lekker een weekend weg bent/op vakantie bent/een avondje uit bent. Inbrekers speuren alle social media af naar dat soort tweets/statusupdates. Ook niet als je je status op ‘alleen vrienden’ hebt ingesteld. Wie zegt dat je huis alleen maar ingebroken kan worden door een vreemde?
  • Laat je laptop nooit onbeheerd in het zicht staan, bijvoorbeeld op de keukentafel voor het raam, waar iedereen langsloopt en men dus kan zien dat je iets waardevols in huis hebt.
  • Sluit altijd alle ramen en deuren af als je weggaat. Ook al is dat maar eventjes. Ook als je gewoon even naar boven gaat om de was op te hangen.
  • Beveilig je huis met goed hang- en sluitwerk, met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dat  vermindert de kans op een inbraak met maar liefst negentig procent!
  • Wij hebben zelfs een hangslot met cijfercode aan de poort/tuindeur bevestigd, zodat ongenodigden allerlei toeren moeten uithalen om de tuin in te komen. Ze moeten over de hoge schutting klimmen – wat nogal opvalt – en het vertraagt de boel, zodat het risico dat ze betrapt worden door een voorbijganger toeneemt. Eventuele gestolen spullen (zoals een fiets) moeten bovendien over de schutting gesleept worden; wat natuurlijk lastiger is. En daar gaat het om. Maak het een inbreker zo lastig mogelijk!
  • Daarnaast hebben we overal camera’s hangen. In de tuin, in de gang/hal, in de schuur, bij de voordeur. Kortom: overal waar inbrekers naar binnen kunnen gaan, worden ze gefilmd. We krijgen zelfs een melding op onze telefoon als er iemand aanbelt of als de deuren opengaan. Mocht het dus toch onverhoopt gebeuren, dan kunnen we direct of achteraf zien wie het op zijn of haar geweten heeft.
  • Zorg voor verlichting in en om het huis! Inbrekers staan niet graag in het felle licht, bijvoorbeeld onder een buitenlamp bij de schuur, die automatisch aangaat als er iemand doorheen loopt. Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Als het ’s avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker immers dat er niemand thuis is. Met een eenvoudige tijdschakelaar op je binnen- en buitenverlichting kun je dat voorkomen. Wij hebben zelfs verlichting in huis die op afstand via een telefoonapplicatie aan- en uitgezet kan worden.  Dus zelfs als we even weg zijn, kunnen we de lichten overal en op elk moment in- of uitschakelen.
  • Het ligt voor de hand, maar toch vermeld ik ‘m even. Heb je veel waardevolle spullen in huis? Een goed werkend alarmsysteem schrikt inbrekers af.
  • Onderschat de kans op inbraak niet; denk niet: dat overkomt mij niet. Kijk maar eens op http://www.politie.nl/mijn-buurt en tik je postcode in. In één oogopslag kun je zien hoe vaak er is ingebroken in jouw buurt. Je zult versteld staan!

Nog meer tips vind je op politie.nl en op diverse andere websites. Het is een kleine moeite en voorkomt een hoop ellende. Doen dus!

 

Yvonne van der Wal
Hoi! Ik ben Yvonne (1975), moeder van twee kinderen, auteur van drie boeken en ik ben naast schrijven tevens dol op alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Hier kan ik deze passies mooi met elkaar combineren!
http://www.yvonnevanderwal.nl/

2 thoughts on “Anti-inbraaktips: hoe beveilig je je woning zo veel mogelijk?

  1. supertips! Vruugerr, toen dun euro nog een gulden was.. lette ik echt nergens op. Ging goed slapen met de deur van slot en liet ook prima mijn fiets buiten staan. Nu, nu de euro ons allemaal failliet maakt, (en mijn huiske vol met mijn eigen gekochte kostbaarheden staat) begin ik nog niet aan een wc bezoek zonder de achterdeur te controleren.. Wat er in die 15 jaar toch allemaal veranderd is he.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top