Je bent hier
Home > Columns > Allergische kinderhuid

Allergische kinderhuid

Met een dikke buik stond ik in de babykamer te ruiken aan het bekende gele flesje met baby’tje erop, voor mij toen nog de ultieme babygeur. Toen mijn zoontje geboren was en we hem in bad deden ermee kreeg hij al snel een reactie: rode huid met bultjes, eczeem. Dat klopt niet bij het idee van een lekkere blije baby. Die hoort een lekker glad huidje te hebben en het is zeker niet nodig om een huidje in te smeren met producten waar nare stoffen in zitten. Juist niet voor een tere babyhuid. Met badproducten stapte we al snel over naar Weleda, een stuk vriendelijker voor de huid en zonder chemische toevoegingen. Naast een huidreactie huilde hij veel en bleek ook voedselallergie te hebben. Toen gingen we samen op dieet, samen omdat hij ook reageerde als ik iets at waar hij niet tegen kon en wat hij via de borstvoeding binnen kreeg. Zo kwam ik er achter dat er vaak melk of soja in verzorgingsproducten zat, een slokje badwater is snel genomen bij een ondernemende dreumes. Bij het lezen van etiketten begon mijn zoektocht pas echt.

Een zoektocht naar verzorgingsproducten die mild en fijn voor zijn gevoelige huid waren en ook geen melk of soja bevatten. Natuurlijke producten met biologische ingrediënten het liefst. In de drogist werden die wel aangeboden, maar een oplettende collega wees me op het feit dat daar andere nare chemische stoffen inzaten ook al zag het plaatje met blije kindjes op de verpakking er zo natuurlijk uit. Zo las ik op de verpakking “Sodium Laureth Sulfate” “PEG” en “Parfum” waarvan vaak niet verder beschreven staat waarvan dit gemaakt is. Google leerde me al snel dat er vaak ingrediënten op de verpakking staan waar je je kindje niet graag aan bloot wilt stellen en toch zitten ze in babyshampoo, badschuim, baby body lotion en zonnebrand!

Neem bijvoorbeeld Sodium Laureth Sulfate (afgekort SLS) dat is een heftig reinigend en goedkoop middel wat gebruikt wordt in shampoo, badschuim en zelfs in tandpasta om deze verzorgingsproducten schuimend te maken. Het is een sterk reinigend middel waarvan uit onderzoek blijkt dat het makkelijk door de huid wordt opgenomen en in de bloedbaan terecht komt waarna het zich ophoopt in organen. Dit soort stoffen wil je niet dat je baby of kind in zijn lijfje krijgt en voor jezelf ook niet. Gelukkig worden steeds meer mensen zich daarvan bewust en zijn er steeds meer fabrikanten van vooral natuurlijke verzorgingsproducten zich daarvan bewust. Dit filmpje van The Story of Stuff kwam ik tegen op internet, mooi gemaakt om mensen wakker te schudden en weer bewuster te kijken naar wat we gebruiken en kopen.

Zonnebrandcrème was extra moeilijk omdat de combinatie van een crème op de huid en de extra belasting van de zon wel erg heftig is voor de huid. Bij de drogist kwam ik alleen maar chemische zonnebrandcrème tegen, waarvan ik niet blij werd als ik de ingrediënten uit ging zoeken. Op internet vond ik gelukkig minerale zonnebrandcrème van Sante en Lavera. Deze zonnebrand op basis van mineralen trekt niet in je huid zoals een chemische zonnebrand die te koop is bij de drogist wel doet. De minerale zonnebrand beschermt gelijk na het insmeren tegen UVA en UVB stralen. Het trekt niet in maar werkt als een schild om te beschermen tegen de zon. Doordat de zonnebrandcrème niet in je huid trekt heb je ook minder last van gevoeligheidsreacties van de huid en minder snel last van zonneallergie. Voor mijn zoontje ideaal en gebruik het voor mezelf nu ook.

Geschreven door:Ageeth Hendriks

3 thoughts on “Allergische kinderhuid

  1. Yeetje zeg, nooit er echt stil bij gestaan dat wij mensen zoveel giftige stoffen binnen krijgen enkel door gebruik van cosmetische producten. Dit zou toch echt anders moeten. Het is uiterst schandalig dat de overheid deze giftige stoffen toelaten om zo de mensen die het gebruiken langzaam te vergiftigen. En al die schoonheidproducten die kanker opwekken, echt schandalig. En vervolgens geld inzamelen voor medicijnen om kanker tegen te gaan; stop met het toevoegen van kanker wekkende stoffen in producten en je kunt zo heel veel ellende voorkomen.

    Erg leuk en duidelijk filmpje, zet je zeker aan het denken, in ieder geval, het heeft mij aan het denken gezet.

  2. Na het lezen van het stuk en het filmpje gezien te hebben wil je alle producten in je huis eruit gooien en opnieuw beginnen. Maar helaas zijn de ‘vriendelijke’ producten altijd duurder en niet iedereen kan het zich permitteren. Ik denk dat wij allemaal het liefst ‘vriendelijke’ producten zouden willen gebruiken maar helaas dus niet voor iedereen bereikbaar in verband met de hoge prijzen.

    Leuke filmpje overigens

  3. Zeker qua verzorgingsproducten denk ik dat betaalbaarheid te doen is. Voor een kindje heb je veel minder producten nodig dan je denkt. Ik gebruik voor mijn dochtertje bijvoorbeeld geen shampoo, heel weinig zeep (om billetjes te wassen), billenzalf en billendoekjes en verder eigenlijk alleen in de zomer zonnebrandcreme.

    Stel nu als voorbeeld dat biologische of andere ‘vriendelijke’ billenzalf 3 euro duurder is dan ‘gewone’ en je gebruikt 3 tubes per jaar dan scheelt je dat 9 euro op jaarbasis. Is dat te doen voor iets wat je dagelijks gebruikt?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top