Je bent hier
Home > Baby & Kind > Allereerste Donald Duck voor blinde kinderen

Allereerste Donald Duck voor blinde kinderen

Donald Duck Weekblad, Stichting Dedicon en Bibliotheekservice Passend Lezen zijn erin geslaagd het populaire stripfiguur Donald Duck voor de allereerste keer toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Met deze bijzondere uitgave wil het weekblad mensen die blind of slechtziend zijn, laten ervaren hoe Donald Duck en de wereld van Duckstad eruit ziet en hen hier – ook samen met ziende kinderen – plezier aan laten beleven. Deze Donald Duck wordt in een gelimiteerde oplage geproduceerd door Stichting Dedicon en is exclusief verkrijgbaar voor leden van Bibliotheekservice Passend Lezen.

Het eerste toegankelijke stripverhaal voor blinden in de Nederlandse geschiedenis
Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is er een stripverhaal ontwikkeld dat ook toegankelijk is gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Het Donald Duck stripverhaal verschijnt in de vorm van een grote map waarbij hoofdrolspelers Donald, Katrien en Dagobert Duck in reliëf worden weergegeven en de strip voorzien is van brailleschrift en audio-ondersteuning. Daarnaast is er ook een uitgebreide beschrijving bijgevoegd over de manier waarop je een stripverhaal leest.

Bijzondere samenwerking
Het idee en de uitvoering van deze unieke uitgave komen van Stichting Dedicon. Donald Duck weekblad omarmde het idee onmiddellijk en ook Disney was enthousiast om ’s wereld bekendste eend in tactiele vorm te produceren. De Koninklijke Bibliotheek heeft voor de financiële ondersteuning gezorgd.

Directeur Maarten Verboom van Stichting Dedicon licht toe: “De wereld van Donald Duck maakt al 65 jaar deel uit van de belevingswereld van kinderen. Maar kinderen met een visuele beperking kunnen over het algemeen niet meepraten over strips. Die ongelijkheid was voor ons een belangrijke motivatie om een aantrekkelijke oplossing te ontwikkelen. We zijn er trots op dat we daarin zijn geslaagd.”

Hoofdredacteur van Donald Duck Joan Lommen vertelt verder: “We waren meteen enthousiast toen Dedicon bij ons aanklopte. Donald Duck is voor iedereen, we willen dolgraag dat álle kinderen er plezier aan kunnen beleven. We zijn heel benieuwd hoe kinderen met een leesbeperking deze speciale uitgave en Donald Duck beleven.”

Over Donald Duck
Donald Duck is al meer dan 65 jaar marktleider in het kidssegment. Daarnaast is het weekblad het grootste familie- én mannenblad. Al drie generaties beleven wekelijks de doldwaze avonturen van Donald, Katrien, oom Dagobert, Willie Wortel en alle andere Duckstad bewoners en zij bewaren daar mooie, grappige en vaak ook leerzame herinneringen aan. Met Donald Duck zijn kinderen op een vrolijke manier met taal bezig. Met deze tactiele uitgave en later dit jaar een speciale editie voor kinderen met dyslexie onderstreept Donald Duck dat het blad voor iedereen is.

Over Stichting Dedicon
Al 60 jaar maakt Dedicon het mogelijk om mensen met een visuele of andere leesbeperking mee te laten doen in de maatschappij door informatie toegankelijk te maken. Dedicon is daarmee dé expert in Nederland op dit gebied. Met 135 medewerkers en ruim 300 vrijwilligers worden er jaarlijks duizenden romans, schoolboeken, kranten, tijdschriften en overige informatie in audio, braille, als vergroting of in reliëf geproduceerd.

Over Bibliotheekservice Passend Lezen
Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing. Dankzij alle verschillende leesvormen en de uitgebreide collectie, is en blijft leesplezier voor iedereen mogelijk!

#Persbericht

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top