Je bent hier
Home > Columns > Zwanger en het verkeer

Zwanger en het verkeer

Ik heb net getankt en rijd weg bij het tankstation. Ik bedenk mij dat er toch behoorlijk wat ongemakken in de auto zijn tijdens zwangerschap, waar ik nooit eerder bij stil heb gestaan.

Als (hoog) zwangere in het verkeer gedraag ik me ook anders dan normaal. Ik rij voorzichtiger en bij iedere schijnbeweging van een andere weggebruiker krijgt hij de boze; ‘idoot-zie je niet dat ik zwanger ben-blik’.

Alleen al het feit dat ik mijn gordel elke keer onder m’n buik moet proppen. Waarbij ik me afvraag of mijn kindje na een ongeluk dan niet geboren word met een plat voorhoofd. Ik heb gelezen dat voldoende vruchtwater als een natuurlijke airbag kan fungeren. Maar ik wil daar maar liever niet aan denken anders rij ik helemaal niet meer.

Andere bijkomstigheid is bij een auto van mijn soort (Peugeot 207 cc). Hij is ‘sportief laag’ zoals ze dat noemen. Met een kilo of 13 extra en een grote bult van voren, is dat opeens niet meer zo aantrekkelijk. Met in- en uitstappen rol ik mijzelf over de zijkant om eruit te komen.

Tintelende benen bij een lange autozit omdat je bloedsomloop wordt belemmerd. Last van je bekken door de zithouding. Bij een ritje van een uur ben je al twee keer gestopt om ‘bij te komen’. Over stoppen gesproken, mijn auto doet ondertussen raar. Ik ga even langs de kant, maar kan toch weer verder rijden…vreemd.

Voorheen voelde ik mij een soort slanke sportmobiel en gaf ik flink gas zodra het kon. Een wegtrekwedstrijdje bij het stoplicht schuwde ik zeker niet. Maar tegenwoordig voel ik mij meer een ‘dikkere auto’ en dan bedoel ik niet qua prijs of status.

Zwangerschap en alcohol is ‘not done’. Zwangerschap en roken, ben je gek!. Zwangerschap en rauwe vlees of vis, absoluut uitsluiten. Maar hoe zit het met zwangerschap en rijvaardigheid?

Het is bewezen dat alcohol, drugs en bepaald medicijngebruik niet samengaan met het verkeer en daar word je ook voor gewaarschuwd door overheid of etiketten. Helaas wordt er op je man geen sticker geplakt met; ‘Let op! bij bevruchting kan het de rijvaardigheid beïnvloeden’. Ik wist het niet. Het maanlandschap van emoties die een zwangere vrouw doorgaans labiel kan maken is ook zeker zo gevaarlijk in het verkeer. Mijn auto sputtert weer en nu doet hij helemaal niets meer. Ik heb net een volle tank benzine!  Als de wegenwacht arriveert wijst hij mij erop dat ik Diesel heb getankt. Nu weet ik het zeker, ik rijd alleen nog onder begeleiding.

©MIRANDA DE PAAUW

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top