Je bent hier
Home > Beauty & Fashion > Productreview | Femmecup

Productreview | Femmecup

Nee, ik heb geen prijs gewonnen. Geen trofee voor in mijn (lege) trofeekast. De Femmecup is een menstruatiecup. Persoonlijk had ik er nog nooit van gehoord maar ik werd wel enorm nieuwsgierig toen ik eenmaal op de hoogte was van het bestaan van de Femmecup. De Femmecup is gemaakt van soepel, niet absorberend medisch siliconen en een duurzaam alternatief voor tampons en maandverband. Deze cup gaat ongeveer 5 jaar mee en is daardoor goed voor het milieu. Het fijne van de Femmecup is dat hij passend voor iedereen is gemaakt en je je niet hoeft af te vragen welke maat je moet hebben.Femmecup 1Bij de cup zit een handig zakje waarin je hem kunt bewaren, en een flinke gebruiksaanwijzing. Tijd om de cup te proberen. Volgens de gebruiksaanwijzing is het de bedoeling dat je de cup samenknijpt en daarna één keer dubbelvouwt. En dat is een kunst op zich. De siliconen cup is stug waardoor hij snel weer in zijn oorspronkelijke vorm ‘plopt’. Er is vrij veel kracht voor nodig om hem in toon te houden. Het inbrengen vergt wat oefening maar lukt na een tijdje wonderwel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een hard hoofd in had. Vooral omdat de cup zo snel terug schiet in zijn oorspronkelijke vorm.Femmecup 2Als hij eenmaal zit, dan zit hij ook meteen goed. Je voelt er weinig tot niks van. Het voordeel van de menstruatiecup is dat hij een grote inhoud heeft (10 ml)waardoor je hem minder vaak hoeft te verschonen dan tampons of maandverband. Na een paar uur besluit ik toch om te kijken hoe het gaat met mijn ingebrachte trofee. Omdat er een vacuüm aanwezig is, is het de bedoeling dat je met je vinger het vacuüm doorbreekt, waarna je hem eruit kunt halen. Op de gebruiksaanwijzing staat dat vooral het verwijderen van de cup wat oefening vergt. En dat klopt inderdaad.

Eenmaal eruit kunt je de cup schoonmaken en weer inbrengen. Dat schoonmaken en hergebruiken heeft voor- en nadelen. Een voordeel vind ik dat je niet meer met tampons en maandverband hoeft te sjouwen als je weg gaat. Een nadeel vind ik het schoonmaken. Ik moet daar toch aan wennen. Niet dat het veel werk is, maar gewoon dat je het omschud, afspoelt en weer inbrengt. Ik ben gewent om de hele handel weg te gooien. Toch wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen. Het inbrengen en verwijderen vergt echt best wel veel oefening. Maar als hij eenmaal zit heb je echt bijna geen omkijken meer na. Je kunt er mee zwemmen, sporten en slapen. En omdat je er zo weinig omkijken naar hebt ben je ook veel minder bezig met de maandelijkse ellende. Met een beetje geluk hoef je er de eerste 12 uur (soms zelfs langer)niet meer naar te kijken.  Ook over TSS (tamponziekte) hoef je je geen zorgen meer te  maken.

De cup kun je uitkoken en dan weer bewaren voor het volgende gebruik, en dat kun je ongeveer 5 jaar lang doen. Dus milieuvriendelijk en voordeliger dan tampons en maandverband. Al met al zeg ik dat het zeker wennen en oefenen is, maar ook zeker de moeite waard.

De Femmecup kost 20,95 euro en is verkrijgbaar bij de webshop greenjump.nl

Geschreven door Sandy J. Sandy is gelukkig getrouwd en is moeder van 2 jongens, Dean van 6 jaar en Jake van net 3 jaar. En samen wonen zij in een dorp in Limburg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top