Je bent hier
Home > Columns > Leerlingen

Leerlingen

mommyonline flyerHet vak van kraamverzorgende is breed.
Ik schreef eerder een stukje over de soms lange werkdagen binnen de kraamzorg, nu lijkt het me leuk om gewoon eens een stukje te schrijven hoe een gemiddelde werkweek zonder bevallingen wachten er uit zou kunnen zien.
Alleen, dat kan ik niet. Er zijn zoveel verschillende soorten baby’s en ouders, en dan zijn er regelmatig ook nog broertjes en zusjes. En grootouders hebben vaak ook hun inbreng in de kraamweek. Dus wat kan ik dan neerzetten?

Anekdotes over gezinnen? Dat zou kunnen. Hele leuke en hele verdrietige. Situaties die leuk zijn als je erbij bent geweest, maar niet als je de hele situatie niet kent.
Dus deze keer een stukje wat niet over de moeders of baby’s gaat, maar over collega’s. Nieuwe, beginnende collega’s. Leerlingen.
Vaak zeggen leerlingen die ik mee mag helpen opleiden in dit prachtige vak:“Zoveel verant-woordelijkheid voor moeder en baby, stel dat er wat gebeurt?”
Dan kan ik maar één ding aan mijn nieuwe collega meegeven. Je staat als kraamverzorgende niet alleen.
Allereerst is je belangrijkste schakel de moeder, een moeder is altijd sterk aanwezig. Mochten er dan nog steeds dingen zijn op medisch of sociaal vlak, bel dan de verloskundige. Deze mensen staan altijd voor het gezin en voor de kraamverzorgster klaar. En alle leerlingen werken daarbij ook nog onder begeleiding van een werk- en/of praktijkopleidster. Voor sommige meiden (mannen zie je bijna niet in ons vak, ik heb gehoord dat er twee zijn in heel Nederland) is de verantwoordelijkheid nog te moeilijk. Die mogen wat langer met een gediplomeerde kraamverzorgende meewerken. Net zolang tot dat ze zich zeker genoeg voelen om het zelf te doen.
En ik vind het héérlijk om kennis over te dragen. Dat doe ik dus nu in mijn gezinnen en bij kraam-verzorgenden in opleiding. In september zijn of  starten er weer een heleboel.

Ik kan alleen maar zeggen tegen al de nieuwe mensen die in september waar dan ook gestart zijn met de opleiding tot kraamverzorgende: Welkom, een heel warm welkom. In het prachtige vak dat kraamzorg heet.
En aan iedereen die kraamzorg heeft of krijgt: Zet de deur ook open voor de leerling. Vaak heb je twee kraamverzorgenden voor de prijs van één.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top