Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: Huis kopen en hypotheek aflossen

Money Monday: Huis kopen en hypotheek aflossen

De laatste keer vertelde ik over ons nieuwe huis. Het huis kostte een half miljoen. Over het bod hebben mijn man en ik geen overleg gehad. Ik noemde een bedrag en hij bood het bedrag. Toen ik erachter kwam dat hij 5 ton had geboden, schrok ik mij rot. Het was een immens bedrag, maar eigenlijk schrok ik nog het meest van het feit dat mijn man bereid was om zo een hoog bod te doen. Het kopen van onze eerste appartement ging namelijk heel anders…

2011 trouwde de man en ik. We woonden in een klein maar fijn huisje. Het was een monumentaal pand. In de zomer kregen we het niet koel en in de winter niet warm. Maar verder vond ik het een fijn huis. De huurprijs was acceptabel, maar elk jaar ging de huurprijs omhoog. Na twee jaar wilde ik een huis kopen.  Zelf ben ik opgegroeid in een huurhuis, dus dit zou een grote en onbekende stap voor mij zijn. Ik had onderzoek gedaan en was tot de conclusie gekomen dat een koophuis een goede investering is. Ik vertelde mijn plannen aan mijn man. Mijn man was er op tegen! Ook hij is opgegroeid in een huurhuis. Bovendien kwam Nederland net uit een bankencrisis. Veel kennissen, vrienden en familieleden hadden huizen die onder water stonden. Enkelen hebben in die tijd hun huis verkocht en zaten met een grote restschuld. Mijn man vond een huis kopen een te groot risico. Ik vond dat hij overdreef, maar ik kon hem niet overtuigen. Na een jaar praten en ruzie maken, schakelde ik zijn moeder in. Ik weet niet wat ze tegen hem heeft gezegd, maar na een paar gesprekken met zijn moeder was hij ook overtuigd. We zouden een huis kopen! Toch ging het proces niet snel. We hebben nog jaren gediscussieerd over de plaats. Pas toen ik zwanger werd versnelde de boel.

We maakten een afspraak met de hypotheekadviseur. We konden niet heel veel lenen. Ik had nog een grote studieschuld. Ook had ik 2 banen, waarvan 1 baan voor bepaalde tijd. We konden een hypotheek krijgen van 250.000 euro. Veel te veel vond mijn man! Mijn man begon huizen te zoeken. Zelf had ik op dat moment minder interesse. Ik was vooral bezig met zwanger zijn. Het viel mij wel op dat mijn man alleen maar ‘goedkope’ huizen zocht. Ik zei er wat van, maar mijn man bleef bij zijn standpunt. We zouden kopen, maar we zouden totaal geen risico nemen. Wanhopig zei ik:’maar ik wil wel een huis, met 4 slaapkamers.’ En zo kwamen we aan ons appartement: 108 vierkante meter, 4 slaapkamers voor 150.000 euro.

Je zou denken dat het risico minimaal was. Dat was het ook. De kosten van de hypotheek  konden we van een salaris betalen. Toch wilde de man nog minder risico. Hij besloot de hypotheek versneld af te lossen. Boetevrij konden we 15.000 euro aflossen en het lukte hem om dit bedrag elk jaar extra af te lossen.
Ik zeg het eerlijk. Ik vond het een beetje overdreven. Toch heeft deze tactiek ons geen windeieren gelegd. Na 5 jaar hadden we 80.000 euro van de hypotheek afgelost. Als we niet waren verhuisd hadden we binnen 5 jaar hypotheek vrij kunnen zijn….

Door het kopen van ons eerste huis is ons vermogen vergroot. Het huis dat we kochten voor 150.000 en verkochten we voor 319.000. Een winst van 169.000 euro! Door een groot deel van de hypotheek af te lossen hadden we mooi spaarpotje om te overbieden!

Ook met onze huidige hypotheek is mijn man van plan om extra af te lossen. Dit keer zal het langzamer gaan, omdat onze hypotheek duurder is. Zou jij je hypotheek versneld aflossen?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top