Je bent hier
Home > Columns > Geboorte van Lise

Geboorte van Lise

geboorte liseWe beleven zomaar een donderdag in april. In de vroege ochtend zie ik een appje van Karlijn. Het begint bij haar te ‘rommelen’. Ze loopt al enkele dagen over tijd, dus wat mij betreft kan het ‘feestje’ wel beginnen. Mijn eerste thuisbevalling als geboortefotograaf…. Joepie!! Ze houden me op de hoogte als ze de verloskundige gaan bellen. “Heel graag”, app ik in blijde verwachting terug. Mijn radars draaien op volle toeren. Oppas…. Wat kan ik al regelen? Mité gaat na school dansen. Levi gaat naar de gastouder. Alleen Sophie staat om 15.30 uur voor de deur. Stiekem licht ik de buurvrouw in. Jahoor, ze mag komen. Kikke, dat is vast geregeld. Nu maar wachten wat de dag ons brengt.

Wanneer een koppel zich aanmeldt voor een reportage geboortefotografie, is de eerste ontmoeting in de vorm van een  kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek worden zaken besproken als de plaats van bevalling. Wanneer kan men bellen; wat trekt de kraamvrouw aan; hoeveelheid licht (bij een thuisbevalling erg handig). Specifieke wensen en ideeën van het koppel komen aan bod. Enfin, bij Ronald en Karlijn mocht ik dit allemaal zelf invullen. Foto’s vanuit alle hoeken waren meer dan welkom. Dat geeft mij alle vrijheid voor een optimaal verhaal in de reportage.

Als ik die middag rond 16.00 uur met Sophie aan de thee zit, gaat mijn telefoon. Het is Ronald met de mededeling dat de verloskundige er al is en de weeën in kracht en snelheid toenemen. Ik breng Sophie naar de buurvrouw. Die begint spontaan stampij te maken dat ze bij mij wil blijven. Héeerlijk die pubers van 5. Gelukkig is de buurvrouw zeer begaan met mijn Sophietje en kent ze de kneepjes van mijn kind. Ze laat me per sms nog weten dat ze binnen luttele tellen haar draai in de speelkamer had gevonden. Hmmmm…. de lieverd.

Rond 16.20 uur stap ik binnen bij Ronald en Karlijn. De weeën doen goed hun werk. Dit dametje wil vandaag haar verjaardag vieren. Dat staat nu wel vast. Om 16.45 uur haalt de verloskundige haar laptop naar boven om haar proloog van de uitdrijving neer te schrijven. Karlijn is ongerust. Zou het nu wel goed komen??? Haar eerste dochter was een sterrenkijker en dat had heel wat voet in aarde. Op slot toch nog naar het ziekenhuis om daar te bevallen. Enfin, alles behalve een prettige terugblik. Ik hoop daar met mijn foto’s verandering in te kunnen brengen. De ervaring leert dat je aan de hand van iets visueels, een gebeurtenis beter kan verwerken.

De verloskundige en ook Ronald proberen rust en vertrouwen in te prenten bij Karlijn. Alhoewel de a.s. moeder wel luistert, blijven de beelden van haar eerste bevalling duidelijk op het netvlies aanwezig.

liseRond 17.00 uur gaan de weeën langzaam over in persdrang. Nu zit Karlijn wel degelijk in die wervelende achtbaan. Ze doet haar stinkende best en Ronald staat haar bij. Het hoofdje is nu zo goed zichtbaar…. Fantastisch. En dan in de laatste wee, wordt om 17.13 uur dochter Lise geboren. Wat een blijdschap; wat een overwinning!! Grote klasse Karlijn, je hebt het werelds gedaan !!

Om 19.00 uur komt grote zus Nora thuis en ziet ze voor het eerst haar baby zusje. Dat zijn ook heel speciale momenten. Om 19.30 uur verlaat ik dit vreugdevolle gezin en ga met een behaaglijk en tevreden gevoel naar huis.

“Ik ben Astrid Grootscholten en moeder van drie kinderen en getrouwd met Leon. Ik ben sinds kort voor mezelf begonnen als geboortefotograaf. Jawel je hoort het goed, ik maak foto’s van bevallingen. Maandelijks kun je hier mijn ervaringen als geboortefotograaf in combinatie met mijn eigen moederschap lezen”.
Wil je meer weten over Astrid haar werk, neem dan een kijkje op haar site Astridgrootscholten.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top