Je bent hier
Home > Columns > Een geboortefotografe tijdens de bevalling: wel of niet

Een geboortefotografe tijdens de bevalling: wel of niet

Inmiddels ben ik over de helft van mijn zwangerschap (22+) en is de 20-weken echo ook achter de rug. Dit brengt mij in een stadium dat ik serieus over bepaalde zaken moet gaan nadenken. Zo ben ik druk in gedachte over wat ik tijdens deze laatste zwangerschap wel en niet wil laten vastleggen. Een geboortefotografe bij de bevalling lijkt mij namelijk een geweldige manier om de geboorte van onze zesde kindje vast te leggen. Maar sta ik er wel genoeg open voor om  (naast de nodige artsen en verpleegkundigen) ook nog eens een vreemde bij de bevalling te hebben?

Manlief en ik hebben vijf kinderen en is deze onze zesde en tevens laatste zwangerschap. Bij mijn vorige zwangerschappen heb ik alles persoonlijk gehouden. Zo zijn alle zwangerschapsfoto’s door een gezinslid gemaakt. Heb ik van een van mijn zwangerschappen zelfstandig een buikafdruk gemaakt. En had ik er nooit over na gedacht om een geboortefotografe in te huren. Destijds (lees ruim 10 jaar geleden) waren er zover ik weet haast geen sprake van fotografen voor het vastleggen van de geboorte maar anno nu stijgt hun populariteit enorm dat ook ik aan het twijfelen ben geraakt.

Een bevalling is bijzonder en naar mijn mening vooral zeer intiem. Het is een moment waarin een vrouw zich helemaal bloot geeft en haar oerkracht naar boven komt. Daar wil je natuurlijk niet zomaar vreemden bij hebben. En zeker niet iemand die alles tot in details vastlegt en ook nog eens achteraf zelf kan terugkijken. Hoe prachtig het ook is om een baby ter wereld te brengen, een bevallende vrouw is tijdens deze bijzondere gebeurtenis op z’n zachts gezegd niet op haar mooist. En misschien wel zelfs poedelnaakt. Het idee dus dat nóg een wild vreemde hier aanwezig bij zal zijn en alles van mij kan zien is toch wel een ‘big deal’.

Maar serieus: hoe bijzonder is het om je eigen bevalling vanuit de andere kant te ervaren? Om jezelf terug te zien en hét moment dat je kindje ter wereld komt? Om momenten en gevoelens terug te kunnen halen die je anders vergeet? Uit ervaring weet ik namelijk dat naar mate de jaren voorbij vliegen je veel van de bevalling zal gaan vergeten zo niet vervagen. Een fotografe die deze bijzondere gebeurtenis vastlegt en hiermee vereeuwigd is dan toch meer waard dan een mogelijke schaamte gevoel? Ik wil vooral niet achteraf spijt krijgen dat ik het niet gedaan heb, vooral omdat dit mijn laatste zwangerschap is.

Hoe denk jij over een geboortefotografe tijdens de bevalling?

Liefs,
Nicky

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top