Je bent hier
Home > Feestdagen > Kerstman populairder dan Sinterklaas

Kerstman populairder dan Sinterklaas

Nog een paar weken en dan breekt de gezelligste tijd van het jaar aan. Voor mij persoonlijk is dit de kerstdagen. En voor een ander is dit Sinterklaas. Maar wie is nou eigenlijk populairder binnen Nederlandse gezinnen, de Kerstman of Sinterklaas?

Kerstman populairder dan Sinterklaas

International Card Services (ICS) maakte de balans op en onderzocht het koopgedrag van de Nederlanders voor de decemberfeesten. En wat blijkt? Kerst neemt steeds meer het stokje over van Sinterklaas als hét moment om cadeaus te geven. Het grootste deel van de ouders geeft hun kinderen cadeaus met Kerst (78%) en een opvallend kleinere groep doet dit tijdens Sinterklaas (67%). Ruim de helft van de ouders (52%) geeft cadeaus tijdens beide feestdagen.

Cadeaus kopen we graag in de winkel

Bijna de helft van de Nederlanders (43%) is zelfs al aan het shoppen geslagen voor de eerste cadeau-inkopen. En hoewel online shoppen nog altijd groeit in populariteit, kopen we cadeaus voor de feestdagen nog steeds graag in de winkel. 42 procent van de Nederlanders doet zelfs alle feestdagen-inkopen in de winkel. Bijna de helft (48%) doet dit zowel in de winkel als online en slechts een klein deel van de Nederlanders koopt alle cadeaus online (8%).

feestdagen cadeau tips

€ 200 of meer

Als het gaat om cadeaus kopen voor hun oogappeltjes voor in de zak of onder de boom, lijken veel Nederlandse ouders niet te kijken op een eurootje meer of minder. Tijdens Sinterklaas geeft één op de negen ouders (11%) maar liefst € 200 of meer uit. Tijdens Kerst ligt dit percentage met 13 procent nog iets hoger. Grote kans dat dit geld wordt gespendeerd aan presentjes voor hun dochter. Zij staat namelijk op nummer 1 als persoon voor wie men het het leukst vindt om een cadeau te kopen (30%). Zoonlief staat ietsjes lager op de ranglijst (25%).

Betalen met credit card

10 procent van alle cadeau-aankopen wordt betaald met een creditcard. Mannen doen dat vaker dan vrouwen. Marjolein Gerritsen, directeur Klant & Markt van International Card Services, licht toe: “Juist de decembermaand is al duur genoeg. Betalen met een creditcard heeft dan als voordeel dat het bedrag niet direct wordt afgeschreven. Daarnaast zijn de meeste aankopen met een creditcard standaard 180 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en schade. En mocht een online gekocht cadeau onverhoopt niet of niet goed geleverd worden, dan wordt de aankoop teruggedraaid via de aflevergarantie.” En dat is natuurlijk wel zo prettig!

Één tot drie cadeautjes

De meeste kinderen krijgen tijdens zowel Sinterklaas als Kerst één tot drie cadeautjes (respectievelijk 58% en 72%). Een kwart (26%) van de ouders gaat bij Sinterklaas iets verder en geeft hun kinderen vier tot zes cadeaus. Ouders met één kind geven vaker vier cadeaus of meer aan hun kind dan ouders met twee kinderen of meer (28% versus 16%).

copyright image

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top