Je bent hier
Home > Columns > Het leed dat fietsenroof heet!

Het leed dat fietsenroof heet!

Het leed dat fietsenroof heet!

Nederland is een fietsland en fietsenroof is een maatschappelijk probleem waar elke stad mee te maken heeft. Vanzelfsprekend is dit in de grote steden erger dan in dorpen. Woon je in Amsterdam, dan is de kans groot dat je eens het slachtoffer van een fietsenroof zal worden. Gestolen fietsen worden bijna nooit teruggevonden en fietsenrovers worden zo goed als nooit opgepakt.

Amsterdam alleen telt jaarlijks duizenden gestolen fietsen; in zijn geheel of onderdelen ervan. Iedere fietseigenaar weet dan ook dat je fietsen goed moet beveiligen (lees: goede sloten). Fietsendieven halen alles uit de kast om een fiets zich toe te eigenen. Enkel een goed slot is overigens geen garantie dat je de volgende dag vrolijk op je fiets kunt rond fietsen. Anno nu laten fietsendieven zich niet makkelijk tegenhouden door wat voor slot dan ook. Kunnen ze je fietsslot niet open breken dan tillen ze je fiets met slot en al op, zo hun busje in. Zit je fiets aan een paal vast? Ook geen probleem. Dan worden simpelweg onderdelen meegenomen. Er zijn hier in de straat fietsen waarvan er één of twee banden ontbreken. Fietsen waarvan de bel of lichten meegenomen zijn. Fietsen zonder zadel en noem maar op. Maar daar houdt het helaas niet mee op. Ze gaan alweer een stapje verder, hebben wij kortgeleden ontdekt.

Een van de remblokken van zoonlief is meegenomen. De hele fiets meenemen was niet mogelijk, dankzij de paal waaraan deze vastgemaakt was. Dan blijft maar één ding over: onderdelen weghalen’, want hoe durven wij de fiets aan een paal vast te maken. Eerder hebben ze de voetsteun voor meerijders meegenomen. Hebben ze de fietsbel te pakken gekregen en de banden leeg laten lopen. Triest genoeg schrikken wij hier niet meer van, nee… je went er vreemd genoeg aan. Even balen en indien je het de moeite waard vindt vervang je het, anders gewoon zo laten totdat je niet meer op je eigen fiets kunt fietsen.

Onderscheid maken doen ze dus eigenlijk ook niet, want ja.. een fiets is een fiets. Zowel volwassen- als kinderfietsen worden onder handen genomen. Zelfs kinderzitjes zijn hier niet veilig en worden zo meegenomen. In twee jaartjes tijd zijn wij twee omafietsen en drie kinderzitjes armer. Maar ondanks dat hebben wij met veel angst toch maar de stap gezet om een bakfiets aan te schaffen. Een prachtige bakfiets met ruimte voor vier kinderen. Ideaal voor een gezin met vijf kleine kinderen in Amsterdam. Nou is de vraag hoe lang wij van deze bakfiets mogen genieten. Zo’n ding koop je natuurlijk niet zomaar. Ook wij hebben voor de aanschaf ervan de vele voordelen op een rijtje gezet. Is het prachtig weer, hups kinderen in de bakfiets en lekker naar het park trappen. Boodschappen doen met de twee jongste kinderen? Ook geen probleem, bakfiets in en fietsen maar. Uiteindelijk is ons doel om minder vaak de auto te nemen en vaker te fietsen. Goed voor het milieu maar helemaal goed voor het lichaam.

Nu maar hopen dat wij lang van deze bakfiets mogen genieten en dat het niet in z’n geheel – of onderdelen ervan – gestolen wordt.

 

Ben jij weleens slachtoffer (geweest) van fietsenroof?

Liefs,
Nicky

Volg jij mij al op Instagram?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

3 thoughts on “Het leed dat fietsenroof heet!

  1. Goed idee zo’n bakfiets voor je grote gezin, maar inderdaad dat stelen is mega irritant, ze moeten met der poten van je spullen afblijven waar je hard voor gewerkt hebt… groetjes sandra de booij Ik hoop dat je de bakfiets nog hebt…

  2. het is toch vreselijk he. Waarom kunnen mensen niet van andermans spullen afblijven. Is het nu zo moeilijk eens te werken voor je geld? Ik wil zelf ook graag een bakfiets Helaas is de schuur niet groot genoeg om hem weg te zetten. Dus wij doen het met een fietskar….Die overigens al een aantal dagen zonder slot en gewoon in het zicht voor het huis staat…Das dan weer het voordeel van een dorp 😛

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top